2011-05-02 23:14:32• hírek • Piros Christa

Spanyolország rejtett kincse: Zaragoza

Aragónia fővárosa, Zaragoza többnyire kiesik a turisták spanyolországi útjából, pedig érdemes hosszabb kitérőt is tenni ebbe az izgalmas városba! A Barcelona-Madrid vasútvonalon fekvő Zaragoza ideális megálló: elég nagy ahhoz, hogy legyen benne sok látnivaló, és elég kicsi ahhoz, hogy jól érezzük magunkat e kedélyes városban.

Zaragoza neve a római Caesaraugusta, azaz Augustus császár névből ered. Ebbe a provinciába már az i.e. 14.században 25 ezren vándoroltak. A muzulmán időkben Al-Andaluz északi határvidékének fővárosa lett. 1118-ban Hódító Alfonz foglalta el a várost, amely a terjeszkedő keresztény királyság, Aragónia fővárosa lett.

Mindhárom korból maradtak műemlékek, amelyek turisták százezreit vonzzák. A leggrandiózusabb közülük az Alfajería, a 11.században emelt mór uralkodói palota. Később a keresztény királyok átalakították, 1490-ben Izabella királynő ide helyezte át székhelyét. Ma az aragóniai parlament székel benne, ezért csak udvara és múzeuma látogatható. Belső udvara, a patio de Santa Isabel valaha az arab palota főkertje volt. Lugasok, boltíves átjárók, szökőkút, kertek dicsérik a mór építőművészek tehetségét. Legbelső helyiségében, az egykori trónteremben, és a nyolcszögletű imaszobában megcsodálhatjuk a helyreállított alabástrom fali díszeket.

A város főtere a Plaza del Pilar, amelyet valósággal ural a székesegyház. Az Oszlopos Madonna székesegyház nevét egy márványoszlopról kapta, amelyet Jakab apostol látomásában Szűz Mária hozott magával a mennyből. Az oszlop köré kápolnát emeltek, majd templomok sorát, így alakult ki a többféle építészeti stílusjegyet felvonultató, hatalmas bazilika. Az ereklyén kívül egy csodás, közel fél évszázados alabástrom oltárt, és egy Goya-freskót is megcsodálhatunk a templomban.

Ugyanezen a téren áll a Megváltó-katedrális, a La Seo. Fél évszázadon át épült, így különböző stílusok egész sorát vonultatja fel a romántól a barokkig. Az egymásra épült korok is fellelhetők történelmében: a muszlim Zaragoza legfontosabb mecsetjének helyén épült, amit viszont a római kori fórum templomának romjaira emeltek. Egyik homlokzata igazi mudéjar műalkotás színes, geometrikus mintájú kerámiadíszekkel. A templomban szőnyegmúzeumot rendeztek be 14-17.századi faliszőnyegekből.

Az óriási, 400 m hosszú főtérre nemcsak e két templom miatt érdemes elzarándokolni: itt találkozik a város apraja-nagyja. Az idősebbek kiülnek valamelyik kávéház teraszára, a gyerekek rohangásznak és játszanak, a bámészkodókat artisták, bohócok szórakoztatják. El se kell mozdulni innen: az egész város felvonul a szemünk előtt vasárnap délután.

Tippek, információk

Zaragoza (Saragossa) Spanyolország Aragónia tartományának fővárosa, 600 000 lakossal. Megközelítés: Barcelonáig vagy Madridig repülővel, onnan busszal vagy vonattal (a vonat kb. háromszor annyiba kerül Spanyolországban, mint a busz).

Árszínvonal: közepesen drága

Szállás: sok az olcsóbb panzió, 15 eurótól/fő kétágyas szobában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: