2014-06-03 10:14:11• hírek • MTI

Spanyolország: nem lesz könnyű dolga az új uralkodónak

Nem lesz könnyű dolga az új spanyol uralkodónak, hiszen a belpolitikai és gazdasági problémák mellett várhatóan ismét felmerül az államrend megváltoztatásának lehetősége is - nyilatkozta Éltető Andrea, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatója az MTI-nek.

Az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa kiemelte: János Károly király egészsége az utóbbi hónapokban nagyon megrendült. Januárban töltötte be a 76. életévét, és tavaly gerincműtéten esett át. Januárban, a születésnapján már eldöntötte lemondását, ezt azonban csak pár emberrel osztotta meg, és döntését sikerült olyannyira titokban tartani, hogy még a hozzá közel állókat, vele dolgozókat is meglepte - közölte. Hozzátette: annál is inkább, mert János Károly korábbi megjegyzéseiből az derült ki, hogy semmiképpen sem tervez lemondást.

Tény azonban, hogy az uralkodó személyes népszerűsége az utóbbi két évben jelentősen csökkent. 2012-ben, a válságtól erősen sújtott spanyol lakosság nem nézte jó szemmel, hogy a király elefántvadászatra indult Botswanába (később ezért bocsánatot is kért), és veje korrupciós botrányai sem tettek jót az uralkodói család népszerűségének - emlékeztetett.

Éltető Andrea felidézte: I. János Károlyt maga Franco tábornok jelölte ki utódjául, és 1975-ben, két nappal a diktátor halála után trónra is lépett. A király azonban az ország demokratikus átalakítását tűzte ki célul, és megteremtette a mai napig is működő alkotmányos monarchiát. Véleménye szerint a király hozzájárult a stabilitáshoz és a demokratikus átmenethez, személyes szerepe volt az 1981-es katonai puccskísérlet meghiúsulásában, és rendkívül népszerű volt a lakosság és a politikai erők körében. Ráadásul külföldön is közkedvelt volt, általánosan elismerték érdemeit.

A szakértő arra is kitért, hogy a trónörökös, Fülöp herceg nagyon művelt, intelligens ember, több nyelven beszél, de spanyol mércével mérve "kissé sótlan". Nem tudni, lesz-e olyan karizmatikus, mint az édesapja. Mindazonáltal 46 évesen a fiatalabb generációt képviseli, és János Károly király a lemondását indokoló beszédében jelezte, hogy a fiatal generáció előtérbe helyezésére van szükség az ország megújulásához.

Az elkövetkezendő hónapokban mindenesetre nem lesz könnyű dolga az új királynak, ismét fel fog merülni az államrend esetleges megváltoztatása, Spanyolország köztársasággá alakítása, továbbá ősszel rendezik Katalónia függetlenségi referendumát, és a spanyol gazdaság sem lábalt még ki a válságból - magyarázta a kutató.

A monarchia népszerűsége az elmúlt évtizedekben egyre csökken Spanyolországban: egy kutatóintézet mérései alapján idén egy 10-es skálán nézve csak 3,7-es szinten állt a monarchia népszerűségi mutatója, amely 1995-ben még 7,4 volt - ismertette. A népszerűség-csökkenés oka egyrészt az "érzelmi kötődés" csökkenése a rendszerhez, hiszen a mai spanyol lakosság többsége már azután született, hogy a spanyol alkotmányos rend életbe lépett. Másrészt az utóbbi két évben a királyi család körüli politikai, korrupciós botrányok is alaposan megtépázták a monarchia és a király népszerűségét is - tette hozzá Éltető Andrea.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: