2012-03-24 14:21:03• hírek • MTI

Sózott marhahús és kétszersült szerepelt a tengerészek étrendjében

Sózott marhahús és kétszersült dominált Nelson admirális tengerészeinek étrendjében a napóleoni háborúk (1799-1815) idején - derítették ki az Oxfordi Egyetem kutatói, akik tanulmányukat az American Journal of Physical Anthropology című folyóiratban tették közzé.

Az oxfordi kutatók Mark Pollard professzor irányításával 80 olyan tengerész földi maradványait vizsgálták, akik a 17. század közepétől a 18. század közepéig tartó időszakban szolgáltak, és a királyi haditengerészeti kórház plymouth-i és portsmouth-i temetőjében aludták örök álmukat - olvasható a tanulmányt ismertető EurekAlert tudományos hírportálon.

"A porcminták izotóp-összetételének vizsgálata lehetővé tette számunkra, hogy rekonstruáljuk a tengerészek átlagos étrendjét. Az adatokat összevetettük a korabeli haditengerészeti dokumentumokkal, és így nyertünk pontosabb képet arról, hogy milyen lehetett a tengerészek élete a Nelson admirális által irányított flottában" - magyarázta Pollard.

A 18. század vége felé hetvenezren szolgáltak az angol flottában. Ekkora létszámú személyi állomány ellátása komoly logisztikai feladatot jelentett, ezért szigorúan szabályozták az élelmezést, amelyben liszt, zabkása, birkafaggyú, sajt, szárított sertéshús, sör, sózott tőkehal és kétszersült szerepelt.

Az izotópvizsgálatok tanúsága szerint a tengerészek étrendje összhangban volt a korabeli dokumentumokban szereplő adatokkal. Arra is sikerült fényt deríteni, hogy a plymouth-i temetőben nyugvók több időt töltöttek távol Amerika partjaitól, mint azok, akiket a portsmouth-i temetőben helyeztek örök nyugalomra.

A kutatócsoport végül elvégezte 18 olyan tengerész földi maradványainak izotópvizsgálatát, akik 1545-ben a Mary Rose-zal  süllyedtek el. Az eredmények arról tanúskodtak, hogy az angol tengerészek étrendje kétszáz éven át változatlan volt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: