2005-09-01 20:49:59• hírek • Szatmar.ro

Sorstalanság az Oscaron

A 2006. évi legjobb idegennyelvű film kategóriában a Sorstalanság is jelölve lesz.

Az Oscar-díjra nevező bizottság döntése értelmében Magyarországot a 2006. évi legjobb idegennyelvű film kategóriában Koltai Lajos játékfilmje képviseli.

Az Oscar-díj szabályzata szerint azok a magyar filmek versengtek a nevezésért, amelyek hazai mozibemutatója 2004. október 1 – 2005. szeptember 30. között van.
A bizottság döntésében a Magyar Filmművészek Szövetségét Gazdag Gyula, a Független Magyar Producerek Szövetségét Hutlassa Tamás, a Magyar Producerek Szövetségét Juhász István, a Magyar Operatőrök Társaságát (H.S.C.) Kende János, a Magyar Mozgókép Rendezők Céhét (MRC) pedig Surányi András képviselte.

Amerika leghíresebb filmes megmérettetésére minden ország nevezhet évente egy-egy játékfilmet, melyek közül a Los Angeles-i Filmakadémia képviselői választják ki január végén az öt szerencsés jelöltet, akik a legjobb idegennyelvű filmnek járó szobrocskáért kelhetnek versenyre. A jelöltek listáját 2006. január 31-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására március 5-én 78. alkalommal kerül sor a hollywood-i Kodak Theatre-ben. Koltai Lajos filmjének alapjául a 2003-ban irodalmi Nobel-díjat kapott Kertész Imre azonos című regénye szolgált.

A Sorstalanság című film külföldi premierje a Berlinálén volt, melyet számos fesztiválmeghívás és elismerés követett. A lagówi filmfesztivál fődíja után, legutóbb a koppenhágai fesztiválon nyert díjat, ahol Pados Gyula a legjobb operatőrnek járó Arany Hattyút kapta. Az elmúlt hónapban a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége, a FIPRESCI az idei év tíz legjobb filmje közé választotta a Sorstalanságot. A Sorstalanságot a közeljövőben a torontói, vancouveri, pusani, haifai és kijevi fesztiválokon láthatja a külföldi közönség.

Az amerikai mozik ősszel tűzik műsorra Koltai Lajos filmjét - adja hírül a Magyar Filmunió. (Danubius Online)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: