2017-06-20 12:30:55• hírek • MTI

Sorra vették le napirendről az RMDSZ tervezeteit - elakadtak a tárgyalások

Elakadtak a román szociálliberális koalíció és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közötti tárgyalások arról, hogy a szövetség miként viszonyul a román miniszterelnök megbuktatására irányuló szerdai bizalmatlansági indítványhoz - adta hírül kedden a román média.

A felek nem tudtak megállapodni az RMDSZ által elfogadásra javasolt törvénytervezetekről. Ezek a román közigazgatásban a kisebbségek anyanyelvhasználati jogának kiszélesítését, valamint március 15-ének hivatalos ünneppé nyilvánítását javasolják. A törvénytervezeteket kedden eredetileg napirendre tűzték a szenátusban, de miután a román ellenzéki pártok vezetői, valamint a román média szinte teljes egésze erős nacionalista hangot megütve tiltakozott a törvénytervezetek elfogadása ellen, levették napirendről.
    
Tánczos Barna (fotó), az RMDSZ szenátora kedden úgy vélekedett: ezek után nem vetődik fel, hogy az RMDSZ megszavazza a Grindeanu-kabinet megbuktatását.
    
Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője egy közösségi oldalon tett bejegyzésben reggel még azt írta, "izgalmas nap" a keddi, majd pár óra múlva frissítette bejegyzését azzal a megállapítással, hogy "győzött a sötétség".
    
Az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciójának tagjai kedden délben egy tanácskozáson vesznek részt, amelyen az új helyzetről egyeztetnek. Cseke Attila szenátusi frakcióvezető szerint felülvizsgálják a koalícióval tavaly decemberben kötött parlamenti együttműködési megállapodást is.
    
A román parlamentben szerdán szavaznak a Grindeanu-kabinet ellen beterjesztett bizalmatlansági indítványról. A szociálliberális koalíciónak elvileg 11-gyel több törvényhozója van, mint az a 233, amennyi Grindeanu megbuktatáshoz szükséges, de nem biztos, hogy valamennyiükre számíthat. Az RMDSZ-nek 30 képviselője és szenátora van.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: