2012-01-09 20:41:44• hírek • MTI

Sorozatban harmadszor Messié az Aranylabda

Lionel Messi, az FC Barcelona argentin válogatott futballistája nyerte el a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), valamint a France Football magazin által közösen odaítélt FIFA-Aranylabda díjat, amelyet hétfőn adtak át a FIFA zürichi éves gáláján. A legszebb gólért járó Puskás-díj a brazil Neymaré lett.

A sorozatban harmadszor első Messi a szavazatok 47,88 százalékát bezsebelve az ősi rivális Real Madridot erősítő portugál Crisitano Ronaldót (21,6 százalék), illetve klubtársát, a spanyol Xavit (9,23 százalék) előzte meg.

A nőknél megszakadt a brazil Marta öt éven át tartó egyeduralma, ugyanis - habár ezúttal is ott volt a jelöltek között - a győztes a világbajnok japán válogatott csapatkapitánya, Szava Homare lett.

A harmadik alkalommal kiírt Puskás-díjat, azaz az év legszebb góljáért járó elismerést Neymar, a brazil Santos válogatott támadója érdemelte ki. A 19 esztendős csatár 2011. július 27-én, a Flamengo elleni rangadón a félpályáról indult, majd egy kényszerítő után visszakapta a labdát, ezt követően pedig egy elképesztő megkerülős csellel rázta le magáról védőjét, és pörgetett a hálóba.

A díjat tavaly a török válogatott Hamit Altintop, két éve pedig - első alkalommal - Cristiano Ronaldo kapta.

Az év edzője címet Josep Guardiola érdemelte ki, ő az FC Barcelonával Bajnokok Ligáját és spanyol bajnokságot, legutóbb pedig klubvilágbajnokságot nyert. A szakember José Mourinhót (Real Madrid) és Sir Alex Fergusont (Manchester United) előzte meg a voksoláson.

A labdarúgókat képviselő érdekvédelmi szervezet (FIFPro) által megválasztott álomcsapatba mindössze három együttesből kerültek be játékosok: a BL-győztes, spanyol bajnok FC Barcelona öt, a Real Madrid négy, a Manchester United pedig két futballistát adott a gárdába.

A FIFA elnöki díjat Sir Alex Ferguson, a Manchester United vezetőedzője vehette át.

A nők edzői között Szaszaki Norio, a németországi világbajnokságon hatalmas meglepetésre diadalmaskodó japán válogatott szövetségi kapitánya nyert.

A FIFA Fair Play-díjat a Japán Labdarúgó Szövetség kapta meg.

Az év csapata:
Iker Casillas (spanyol, Real Madrid) - Dani Alves (brazil, FC Barcelona), Gerard Piqué (spanyol, FC Barcelona), Sergio Ramos (spanyol, Real Madrid), Nemanja Vidic (szerb, Manchester United), Andrés Iniesta (spanyol, FC Barcelona), Xabi Alonso (spanyol, Real Madrid), Xavi (spanyol, FC Barcelona) - Lionel Messi (argentin, FC Barcelona), Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid), Wayne Rooney (angol, Manchester United)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: