2014-07-01 15:59:06• hírek • Nagykároly.ro

Söröskorsó-kiállítás nyílt a nagykárolyi kastélyban

A söröskorsók önmagukban is kész műalkotások. Hatszázad magukkal pedig kulturális értékké lesznek. Főleg akkor, ha folyékony kenyér habzik bennük. Mindezekből nem volt hiány a kastélyban hétfő délután, amikor is Hágó Nándor különleges gyűjteményét mutatta meg a nagyközönségnek.

Hogy miért pont söröskorsókat kezdett el gyűjteni, több alkalommal is megkérdezték barátai, munkatársai. Mindegyre más választ adott - s mindahány igaz is. Amint a baráti légkörű kiállításmegnyitón elhangzott, mindenkinek van hobbija. És persze van az az ember, aki ha hozzákezd valamihez, akkor értéket teremt. Dragoș Georgescu, a kulturális igazgatóság, valamint a Vénig László Fotóklub nevében üdvözölte a tárlatot. Hangoztatta, hogy fontos önmagában a sör, de a csomagolása, a körülmények legalább ilyen lényegesek. Poósz Loránd, a kulturális igazgatóság másik munkatársa szintén üdvözölte a különleges gyűjteményt, és azt, hogy ezt végre a közönség is megtekintheti. Beszédét annak frappánssága okán közöljük:

„Köszöntök minden sörbarátot, a sörkultúra aktív ápolóját és nem utolsó sorban minden szomjas embert ezen a némileg rendhagyó kiállításmegnyitón. Rendhagyó több szempontból is, ezek közül csak azt emelném ki, hogy kollégánk és barátunk, Hágó Nándor gyűjteményéről van szó, továbbá hogy a kiállítás tárgya, anyaga nemcsak az én szívemhez áll közel, hanem a legtöbb kollégánk és söröstársunk szívéhez is.

Az igényes sörissza a nedűt korsóból, krigliből, halbából issza. Nincs szebb egy szépen csapolt korsó sörnél. Több mint 600 darab komoly gyűjteménynek számít bármilyen tárgyról is van szó, de 620 söröskorsó és pohár gyűjtője és birtoklója igencsak büszke lehet kollekciójára.

Tehát ami a sört illeti... Csak néhány érdekesség. Amint azt sokan tudják, nagyon régi italról van szó. A kutatások szerint 7 ezer évvel ezelőtt Szudánban már ittak sört. Az ókori Egyiptomban a sör valóban folyékony, tartósított kenyér volt, és élelmiszerként fogyasztották. Az i. e. 3. évezredben Mezopotámiában már törvényben szabályozták a sörkészítést. Az Égi Tehén mítosza címen ismert egyiptomi szöveg szerint Ré főisten az Elephantiné-szigeti papok és a sör segítségével mentette az emberiséget. Erről az áradás évszaka első hónapjának 20. napján emlékeztek meg; ez a nap volt a 'Részegség ünnepe'. A sör és az élelem neve az egyiptomi nyelvben közös gyökerű. A szintén egyiptomi Démotikus álmoskönyvben több, sörrel kapcsolatos álom magyarázata is megtalálható, így például meleg sörrel álmodni fájdalmat jelent. Tehát az egyiptomiak tudtak valamit...

Európában a germánokhoz köthető a sörkészítés és -fogyasztás elterjedése. 1516-ban a bajorországi Ingolstadtban elfogadják a Reinheitsgebotot, a német sörtisztasági törvényt, ami a sör hozzávalóit csak és kizárólag vízben, árpában és komlóban állapítja meg. (Csak megjegyzem, itt akkoriban éppen a jobbágyok röghöz kötésével voltak elfoglalva).

A sörfőzés hagyománya nagyban kapcsolódik a kolostorokhoz is. A parasztok az egyházi adót gyakran sörben fizették meg, illetve a szerzetesek saját maguk is főzték a sört, hogy megkönnyítsék a böjtölést, mivel az ivás nem tilos a böjt alatt sem.

És végül a legfontosabb:

A sör a legegészségesebb alkoholos italok egyike. A sörben lévő alkoholmennyiség hatása, ha a normál kereteken belül maradunk, többnyire elenyésző. A sörnek nagyon sok pozitív hatása van, melyeket tudományos eredmények bizonyítanak. Nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek az alkohollal együtt a szervezet enzimaktivitását, az anyagcserefolyamatok jótékony gyorsítását eredményezik. Nátriumban szegény, nem tartalmaz zsírokat és 92 %-nál több vízből áll.

  • Jelentős antioxidáns tartalmú,
  • Vízhajtó és vesekő-képződést megelőző,
  • Az ártalmas LDL koleszterin szintjét csökkenti, a jó HDL koleszterint növeli,
  • Nyugtató, altató hatású, feszültségoldó.
  • Magas vitamintartalmú (B1, B2, B3, B6, B9, H),
  • Jelentős mennyiségű ásványi anyagot (réz, vas, cink, magnézium) tartalmaz,
  • véd a vírusfertőzések ellen,
  • xanthohumol-tartalma miatt stimulálja az immunrendszert,
  • Magas tápértékű, normál fogyasztása nem hizlal.

Két európai országban, Lengyelországban és Csehországban a súlyos vesekő betegségben szenvedőknek orvosok előírhatják fogyasztását."

Liviu Marta, a megyei múzeum igazgatója szintúgy elismerően beszélt Hágó Nándorról, aki - mint az köztudott - a városi múzeum részlegvezetője. Hangoztatta, hogy a sörhöz hozzátartozik a beszélgetés, az eszmecsere, egymás megismerése. A kiállításmegnyitón egyébként nagyon sokan voltak jelen, sokat beszélgettek egymással az emberek. Méltatták a gyűjteményt, annak gazdáját, a nagykárolyiak közösségét. Stílusosan többen ittak is egy-egy „pofa" sört, merthogy a szervezők gondoskodtak arról, hogy a folyékony kenyérről, az emberiség megmentőjéről ne csak beszéljenek... A kiállítás még két hétig megtekinthető - érdemes élni a lehetőséggel.

Az emberiség megmentője a kastélyban

Az emberiség megmentője a kastélyban

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: