2010-05-17 11:16:28• hírek • Szatmár.ro

Előadások a Sorompók nélkül fesztiválon

A negyedik alkalommal megrendezett Sorompók nélkül fesztiválon március 17-én, hétfőn és március 18-án három darabot tekinthet meg a szatmárnémeti közönség.

Május 17, hétfő 19.00 óra, Északi Színház
Szegedi Nemzeti Színház - Visky András: Tirami su (Megöltem az anyámat) - magyar nyelvű előadás
Rendezte: Bodolay Géza

„Bernadettel, a darab (fő) szereplőjével a kilencvenes évek legelején találkoztam először. Abban az időszakban Románia a világlapok címoldalára került, nem utolsósorban az árvaházak iszonyatos állapota miatt. Okos, kiváló beszédkészséggel megáldott, magabiztos, szép nő állt előttem, ám amikor belefogott lenyűgöző, töredékes történetei elbeszélésébe, egy törékeny, bizonytalan, állandóan változó identitással bíró leánygyermekké változott át.

A színházi forma már a történetek Bernadett hangján történő rögzítésekor fölvetődött bennem, legkivált az elbeszélés „görög", egyszerre sötét és derűs természete miatt. Sors, identitás, az ember, főként a nő mint valaminek vagy valakinek - a történelemnek és/vagy valaki Istennek - a kiszolgáltatottja, és önmagunk ennek ellenére vagy talán éppen ezért való elfogadása mint végső válasz. Vagy visszhang: az embert a történelem színpadára beszólító ismeretlen hangra." - írja a szerző.


Tirami su  (Megöltem  az anyámat)
Tirami su
(Megöltem az anyámat)


Jegyinformáció

Jegyek és bérletek a fesztivál ideje alatt minden nap 9 - 19 óra közt igényelhetők a színház jegypénztárában (Horea u. 6), illetve az előadások kezdése előtt egy órával a helyszínen, vagy a 0261-712106-os telefonszámon.
A 14 előadásra szóló bérlet ára 185 lej, míg a 6 előadásra szóló bérlet 92 lejbe kerül.
A felnőtt jegyet 22 lejért, míg a diák és nyugdíjas jegyet 12 lejért vásárolhatják meg.

Május 17, hétfő 21.00 óra, Szakszervezetek Művelődési Háza
Nagybányai Városi Színház - Anthony Neilson: Csodálatos bolond világ (The Wonderful World of Dissocia)
Rendezte: Răzvan Mureşan

Az előadás időtartama: 1 óra 45 perc (szünet nélkül)

2004-ben, a „The Wonderful World of Dissocia" („Csodálatos bolond világ") edinburghi ősbemutatóján nemcsak a nézőket, hanem a szakmát is elkápráztatta, a darab megszerezte a skót kritikusok díját. A meghökkentően eredeti, lenyűgöző színmű azt bizonyítja, hogy szerzője, Anthony Neilson a kortárs brit színházművészet egyik meghatározó alakja.

Lisa Jones, a darab főszereplője útnak indul, az út furcsa, szokatlan keresgélése annak az órának, amely Lisa életét kibillentette egyensúlyából. Annak a világnak (Dissocia) a lakói, amelybe belecsöppen, szórakoztató, barátságos és brutális figurák. Anthony Neilson megfogalmazása szerint: "ha szereted az Aliz csodaországban-t, de úgy gondolod, kevés benne a szex és az erőszak, akkor ez a darab neked íródott."


Csodálatos bolond világ (The Wonderful World of Dissocia)
Csodálatos bolond világ (The Wonderful World of Dissocia)



Május 18, kedd 19.00 óra, Északi Színház
Bukaresti Kisszínház - Pascagoulai asszonyunk (A House Not Meant to Stand)
Rendezte: Florin Fătulescu

Az előadás időtartama: 2 óra 40 perc (szünettel)

Azt beszélik, a Tennessee Williams darabok előadásain néha átható kuncogás hallszik a nézőtér mélyéről, olyan, ami leginkább a hiéna hangjához hasonlít. A nézők feszengve tűnődnek, vajon ki az az őrült a terem mélyén, a színészek pedig egymásra pillantva megállapítják: "A nézőtéren ott van Tenn!" A darabot rendezve hatalmába kerített a rejtélyes kuncogás, és megpróbáltam megfejteni.

1982-ben a világ Tennessee Williams szemszögéből tekintve agresszív, közönyös, kapzsi és kegyetlen, önmaga elpusztítására tör, a gazdaságot a burjánzó infláció gyengíti. Ugye, ismerősen hangzik? Világ, amelyben a szereplők élete a félelem, a gonoszság, a bánat, a féltékenység és a megbánás jegyében telik.

Fekete komédia. Vagy szomorú. Esetleg nyomasztó. De lényegében vígjáték, amely az előbb-utóbb mindannyiunkat rémítgető kísértetek elijesztésére kínál megoldást.


Pascagoulai asszonyunk  (A House Not Meant to Stand)
Pascagoulai asszonyunk (A House Not Meant to Stand)


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: