2011-05-25 11:35:05• hírek • Szatmár.ro

Sorompók nélkül: a csütörtöki program

A nemzetközi multikulturális színházi fesztivál május 26-i műsora.

CSÜTÖRTÖK, MÁJUS 26.
Északi Színház - Nagyterem, 10.00 és 11.30 óra
Familia Ferrari Parma Bábszínház, Olaszország - La favola delle teste di legno (A fafejek meséje)

Az előadás interaktív (a nézők fizikai részvételén alapszik) és azt tűzi ki célként, hogy összefoglalja a bábok történetét és fejlődését, a L'OMBRA-tól (a kínai árny) egészen a mai bábokig. Bemutatásra kerülnek különböző bábtípusok és technikák, amelyekkel életre keltik őket, Burrattino-i utcaszínháztól, a marionett bábtól a commedia dell'arte-figurákig: Pulcinella, Arlechino és Colombina, a Kapitány, Pantalone, stb.
Olaszországban minden városnak van saját figurája (saját maszkja), aki minden esetben a saját dialektusát használja. Megismerhetik a Burattini Színház figuráit és Bargnoclát - a pármai maszkot -, akit a Ferrari Társulat alapítója, Italo Ferrari talált ki 1914-ben.
Az előadás a gyerekeiknek és ugyanakkor az önökben rejlő gyereknek is szól...


A fafejek meséje
A fafejek meséje




Északi Színház - Stúdióterem, 18.00 óra
ZOOM Társulat, Marosvásárhely - Méd(e)ia, rendező: Csiki Zsolt

„Most játszunk vagy beszélgetünk?" kérdezi valaki az előadásban és a színészek elkezdik keresni testüket a szövegben, anélkül, hogy kilépnének a megszabott térből. Átlósan haladnak az impulzusok, egyenesen mozog vele a szöveg. Adj pontos mozdulatot es megmondom ki vagy!
Zoomolunk a szövegbe, a térbe, a testbe, az állapontokba. Magunkba.



Északi Színház - Nagyterem, 19.00 óra
Bárka Színház, Budapest - Slawomir Mrozek: Mulatság, rendező: Bérczes László

Három legény elindul a bálba. Úgy hallották, mulatság lesz. Kiöltöznek: öltöny, új cipő, lenyalt haj, virág. A bálterem zárva. Betörik, mert bentről hangokat hallanak. A terem üres. Most akkor lesz mulatság vagy nem lesz? És ha lesz, kitől lesz? Másoktól? Maguktól? Mit kell tenni, hogy mulatság legyen? Hogy muzsika legyen. Hogy igazi legyen. Ez a kérdés. Egy életen át.

"Bérczes László rendezése mestermunka. Mint egy mesterszonett. Alaposan végiggondolt, feszes, filozofikus és nevettető előadás. Az ész, az érzelem és az indulat csatatere a kelet-európaiasan szegény színpad. A darab ugyanakkor a keresztény alaptörténet travesztiája..."


Bárka Színház - Mulatság
Bárka Színház - Mulatság



Tűzoltó-torony, 21.00 óra
Grimus - rock koncert


A Grimus egy kolozsvári alternatív rockegyüttes, amelyet besztercei egyetemi hallgatók alapítottak 2005-ben. Az első felvételek egy három dalt tartalmazó demo lemezben véglegesítődtek, amelyről a Solitude című alkotás a City FM-nél a 2006-os év dala lett.

A 2008-ban megjelent Panikon című debüt albumot a zenekritikusok jelentős része az „év albumának" tekintette Romániában.

A Grimus olyan neves művészekkel és együttesekkel osztozhatott a színpadon, mint Moby, Motorhead, The Prodigy, The Rasmus, Dandy Warhols, Macy Grey, Sophie Ellis-Bextor, The Parlotones, Eros Ramazzotti.
2010. augusztus 9-én az együttes Nagy-Britanniában adta elő először a Started című dalt, amely a Londoni Román Kulturális Intézet (ICR) támogatásával létrejött mini-turnéra is alkalmat nyújtott. A Started című dal első televíziós sugárzására július 18-án a BBC tévécsatornán került sor.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: