2013-05-26 12:26:49• hírek • Szatmár.ro

Sorompók Nélkül Fesztivál: a vasárnapi műsor

A fesztivál keretében három előadásra kerül sor május 26-án, vasárnap.

Északi Színház - Nagyterem, 18.00 óra

Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza (Magyarország)
Csokonai Vitéz Mihály: AZ ÖZVEGY KARNYÓNÉ ÉS A KÉT SZELEBURDIAKÓ
(Vaduva Karnyó si cei doi nazdravani)
Rendezte: Keresztes Attila
Az előadás román felirattal látható

Karnyóné, az éltes kereskedőasszony özvegynek tudja magát, mióta férje elment és eltűnt a Napóleon elleni háborúkban. Sivár hétköznapjaiba csak Lipitlotty úr, a pesti módit majmoló öreg gavallér felbukkanása hoz egy kis színt. Udvarló bókjai hatására az özvegy menten életre-halálra szerelmes is lesz, de ekkor még Tipptopp úr, a francia divatbolond kezd heves udvarlásba...

„Az író mulatságos figuráit Keresztes Attila rendező a végletekig elrajzolja. Olvasatában a Karnyóné egyenesen „abszurd" dráma, amelyben a komikus szereplők nemcsak önmagukat, hanem önnön paródiájukat is elénk tárják. Keresztes színházában Csokonai munkája alkalmat ad arra, hogy (a posztmodern eklektika jegyében) benne számtalan geg segítségével megmutatkozzék egy ízig-vérig kreatív színházi látomás. A nyíregyházi Karnyóné rendkívül rétegezett alkotás: a tragikus végkifejlet felé araszoló mesében fokozatosan egyre több lelemény jelenik meg, hogy aztán az utolsó fél órában a jó ízlés határain belül maradó aktualizálás és a burleszk(film)ekre emlékeztető elemek beépítésével képes legyen hitelesíteni a tündérbohózat műfaji követelményeinek is eleget tévő vígjáték dramaturgiáját."

Jelenet a Móricz Zsigmond színház előadásából

Északi Színház - Ács Alajos Stúdió, 20.00 óra

BECOME Társulat, Nagyszeben
MI LETT ROMÁNIÁVAL?... MELY
IK ROMÁNIÁVAL?
(CE-A AJUNS ROMÂNIA?... CARE ROMÂNIA?)

Mit tehet az ember, amikor nincs esélye önmagának lenni egy illetéktelenek, értéktelenek és műveletlenek által birtokolt, csodálatos országban? Mit tehet az ember a megpróbáltatás pillanataiban, amikor a válság kopogtat az ajtókon, vagy amikor szertefoszlik minden reménye, ami a honfitársaiban és az országa vezetőiben volt?

Ez az előadás egy szatirikus összeállítás, amely előtérbe hozza a román nemzet jellegzetes alakjait. Nosztalgiadús, ironikus humorral mutatja be a mi Kárpát-Duna-medencei nemzetünk meghatározó embertípusait.

A „Mi lett Romániával?... Melyik Romániával?" újra előtérbe próbálja helyezni azokat a találó és egyben komikus szövegeket, amelyeket egykoron Toma Caragiu, Octavian Cotescu vagy Dem Rădulescutól hallhattunk.

A produkció az aranykorban született mulatságos történetek egyvelege, amelyek a mai napig megőrizték aktualitásukat, legyenek azok szomorú vagy éppen vidám hangulatúak.

Mihai Alexandru és Cătălin Grigoraș előadóestje.

Mi lett Romániával?

Északi Színház - Nagyterem, 21.30 óra

Bukaresti Nemzeti Színház
Lia Bugnar: LÁNY A SZIVÁRVÁNYBÓL (FATA DIN CURCUBEU)
Tania Popa önálló estje

Lia Bugnar kifejezetten azért írta ezt az egyszemélyes darabot, hogy kiemelhesse az előadónő kivételes tehetségét. Olyan szöveg keletkezett, amelyet nem sikerülhet bárkinek előadnia, ugyanis nagyon nehezen előadható zenei elemeken is alapszik. Stílusát tekintve: Lia Bugnar tragikomikus hangnemben elmesélésre kínálja egy, a Szivárvány Mozi vetítőtermében prostituálttá vált nő életét. A Szivárvány Mozi filmjeinek nézése közben nagy könnyedséggel meséli élete történetét, és gyakran igazolni próbálja nyomorúságos helyzetét, amelyért egyesek láthatóan elítélik. Mesél a családjáról, az ikertestvéréről, Veráról, aki korcsolyázás közben egy lékbe esett és meghalt... Lia Bugnar újra megmutatja tehetségének azt az oldalát, amely lehetővé teszi számára, hogy nagy könnyedséggel alkossa meg azt a szöveget, amely csak alapos vizsgálat és elemzés következtében tárja elénk a szereplő valódi énjét. A szereplő egyértelműen drámai, Tania Popa pedig csodálatosan alátámasztja ezt a színpadon.

Lány a szivárványból

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: