2017-09-06 08:17:50• hírek • Hirado.hu

Sörfőzésbe kezdett a cseh katolikus egyház

Nemrég hatalmas területeket és ingatlanokat kapott vissza a cseh államtól a katolikus egyház. Ezeknek a fenntartása azonban nagyon sokba kerül, az adományokból nem is futja rá, ezért az egyházon belül úgy döntöttek, hasznosítják a földeket és az ingatlanokat, hogy kitermeljék fenntartásuk költségeit.

Tavak és műemléképületek terülnek el az észak-nyugat csehországi Chomutovi járásban. A cseh állam ezeket nemrég mind visszaadta egykori régi tulajdonosának, a cseh katolikus egyháznak. Kezdetben az öröm azonban komoly fejtöréssel párosult az egyházon belül, mivel a hatalmas területeket és az ingatlanokat lehetetlenség kizárólag adományokból fenntartani.

„El kellett kezdenünk gondolkodni azon, hogy mit kezdjünk azokkal a javakkal, amiket visszakaptunk az államtól, hogy ezeket az ingatlanokat hogyan tudnánk önerőből fenntartani. Ez nem egyszerű, de az elődöm már belekezdett néhány projektbe a püspök úr felügyeletével. Az egyik ilyen sikeresnek mondható ötlet a „Püspöki Sörfőző” nevű éttermünk” – számolt be egy egyházi megbízott.

Az étterem neve azt is elárulja, hogy nem csak ételkülönlegességek várják az oda betérő vendégeket. „Vallási ünnepekre az emberek különleges söröket keresnek. Szent Vencel napjára egy 12 fokos, félbarna sört készítettünk, és már tervezünk egy másik sörkülönlegességet is Karácsonyra” – mondta a sörfőző mester.

Az új étteremből származó bevételből pedig az új egyházi erdészet is fenn tudja tartani magát. „Ez az anyagi támogatás nélkülözhetetlen, mivel egy erdőben legalább száz év telik el a fák ültetése és kivágása között. Mivel egyik bank sem ad kölcsönt száz évre, ezért a kivágásból származó bevételből kell finanszírozni az új erdő telepítését. Csakhogy ezt 1960-ban senki nem tette” – mesélte az erdész.

A prágai érsekség szóvivője szerint az egyház hosszú távon azzal tudná fenntarthatóvá tenni új ingatlanait, ha a régi épületeket felújítja és bérbe adja – akárcsak a mezőgazdasági területeket. „Azzal, hogy tavaly megnyitottuk itt a mini-sörfőzdét az étteremmel együtt, új fejezetet nyitottunk az épület történetében, mivel itt előtte soha nem üzemelt sörfőzde, hanem kizárólag papnevelde volt” – mondta a sörfőzde menedzsere.

„Az egyház, mint új tulajdonos, újraépíti illetve felújítja a régi épületeket és utána bérbe adja azokat. Ugyanez a tervünk a mezőgazdasági területekkel. A földeken nem kezdünk bele saját mezőgazdasági vállalkozásba, hanem megművelésre bérbe adjuk. Ezzel szemben az erdőket saját forrásból fogjuk fenntartani” – számolt be a prágai érsekség szóvivője.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: