2008-07-06 19:50:02• hírek • Szatmar.ro

Markó- Tőkés találkozó

krmdszmpp Az RMDSZ belső koalíciót ajánlott az MPP képviselőinek.

Marosvásárhelyen megbeszélést folytatott Markó Béla, az RMDSZ elnöke Tőkés Lászlóval, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökével. A megbeszélésen jelen volt Kelemen Hunor ügyvezető elnök, Borbély László miniszter és Szepessy László, a Szövetségi Elnöki Hivatal igazgatója, az EMNT részéről pedig Szilágyi Zsolt, a szervezet alelnöke és Toró T. Tibor képviselő is.

Az RMDSZ elnöke úgy nyilatkozott, a megbeszélésen sok szempontból egybeestek a helyhatósági választások utáni helyzetet érintő álláspontok, bár ezek között vannak megközelítésbeli különbségek. – Mindannyian úgy látjuk: annak ellenére, hogy az RMDSZ 85%-os eredményt ért el a helyhatósági választásokon, és a matematika azt mutatja, hogy a szövetség egymagában is eléri az ötszázalékos parlamenti küszöböt, keresni kell az együttműködés, az összefogás lehetőségét az RMDSZ-en kívüli csoportosulással is. Az RMDSZ elnöke szerint mindehhez politikai összefogásra van szükség, amelynek két fontos célt kell figyelembe vennie: az őszi parlamenti, és a jövő évi európai parlamenti választásokat.

Arra hívta fel a figyelmet, mivel másfajta koalíció a törvény szerint nem is lehetséges, és politikailag sem kívánnak ezen az úton elindulni, az RMDSZ belső koalíciót ajánl a Szövetségen kívüli csoportosulásoknak. Ez azt jelenti, hogy az RMDSZ-en belül, az RMDSZ listáin ki lehet alakítani egy ilyen belső koalíciót, akár úgy is, hogy a csoportosulás megőrzi a maga arculatát, identitását.

Tőkés László elmondta, örül annak, hogy létrejött a találkozó, és álláspontja szerint is szükség van a tárgyalások folytatására. Úgy fogalmazott, az erdélyi magyarság megegyezést szeretne, hiszen a közös célok csupán megegyezés révén valósíthatók meg, ennek érdekében pedig azon lesz, hogy az álláspontokat tovább közelítsék egymáshoz.

rmdszmpp

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: