2009-02-14 00:58:31• hírek • MTI

Sólyom László örül a megállapodásnak

Sólyom László köztársasági elnök üdvözölte, hogy a két erdélyi magyar szervezet megállapodott egy közös európai parlamenti (EP-)lista felállításáról. Az államfő pénteken telefonon tárgyalt Markó Bélával, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével és Tőkés Lászlóval, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökével - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal Stratégiai és Kommunikációs Főosztálya az MTI-vel.

Az.RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) csütörtökön állapodott meg közös európai parlamenti választási lista létrehozásában. A "magyar összefogás listájának" vezető helyét Tőkés László foglalná el. A két szervezet elnökei - Markó Béla és Tőkés László - által vezetett kolozsvári találkozón a küldöttségek megegyeztek abban, hogy ez jogilag az RMDSZ listája lesz, tartalmában ugyanakkor a magyar összefogásé, amelyen közösen szerepelnek az RMDSZ és az EMNT jelöltjei. 

A Köztársasági Elnöki Hivatal közleményben emlékeztet arra, hogy Sólyom László már 2008-as székelyföldi látogatásán szorgalmazta az erdélyi magyarság minél szélesebb körű összefogását. Meggyőződése szerint a mostani megállapodás kedvező feltételeket teremt ahhoz, hogy a Romániában élő magyarok megfelelő európai szintű képviselethez jussanak.

Sólyom László

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: