2007-02-12 23:00:25• hírek • Szatmar.ro

Sólyom László Romániában

 Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke hivatalos látogatásra Romániába érkezett.

Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke hivatalos látogatásra Romániába érkezett. A magyar államfő romániai ’56-os személyiségekkel találkozott, és magyar állami kitüntetéseket adott át.

Az államfőt elkísérte felesége, Sólyom Erzsébet is. Sólyom László ma Traian Băsescu államfővel, a parlament két házának elnökeivel, Călin Popescu Tăriceanu kormányfővel és Markó Béla miniszterelnök-helyettessel tárgyalt. Kolozsváron az RMDSZ ügyvezető elnöki hivatalában is látogatást tett.

"Az RMDSZ a romániai magyarság érdekképviseleti szerve, amely jelen van a román Parlamentben, a Kormányban, és jelen van abban a folyamatban, mely által Románia bekerült az Európai Unióba. E jelenlét értékeléseként vagyunk mi most itt – jelentette ki Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke hétfőn azt követően, hogy a Szövetség bukaresti Elnöki Hivatalának székházában találkozott Markó Bélával, az RMDSZ elnökével, valamint a Szövetség több vezető tisztségviselőjével. 

Az államfő, aki első ízben látogatott el az RMDSZ-hez, úgy értékelte, most, hogy Magyarország és Románia  egyaránt tagja az Európai Uniónak, vannak uniós követelmények, amelyeket teljesíteni kell, és így van egy közös alap, amelyre lehet építeni kisebbségi téren is.

Leszögezte: szükségesnek tartják a Kisebbségi törvény elfogadását, de - alkotmányos keretek között - támogatják a területi autonómiát is. - Bízunk abban, hogy idővel a román közvélemény is meg fogja érteni, hogy az autonómia nem töri szét az állam integritását, hanem azzal összefér – mutatott rá.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: