2013-04-16 17:55:52• hírek • Kocsis Zoltán

Sokszínűség vetélkedő a Református Gimnáziumban

Az esemény kapcsán Ioan Filip roma nyelvtanár igyekezett tiszta vizet önteni az etnikum megnevezése körüli vitába. Elmondta, hogy a roma nyelvben csak ez a megnevezés szerepel. A cigány kifejezés a 1068-ban bukkan fel először, görög eredetű és pogányt, tisztátalant jelent.

Öt csapat, hat etnikum - egyszerűnek tűnik a felállás, mégsem az. A „Sokszínűség - Egy eséllyel több a jövőnek" elnevezésű vetélkedő lényege ugyanis az, hogy egyazon csapatban és egyazon előadáson belül keveredjenek a nemzetiségek. Ezen vetélkedő megyei szakaszára került sor kedd délután a szatmárnémeti Református Gimnáziumban.

Gál Gyöngyi tanfelügyelő felvezetőjében elmondta, a megmérettetésre eredetileg hét csapat jelentkezett, ám Nagykolcs megbetegedés miatt visszalépett. Nem léptek színpadra a csedregiek sem, mivel egy sajnálatos félreértés miatt ők műveltségi vetélkedőre számítottak és arra készültek.

A sorsolás útján megállapított sorrendnek megfelelően elsőként a Tasnádi Általános Iskola öt diákja lépett színpadra, akik kultúrcsokrukban roma, magyar, román, zsidó, ukrán és sváb néptáncot adtak elő. Őket az Érszakácsi Általános Iskola diákjai, majd az 1-es számú Nagykárolyi Általános Iskola követte, majd az Ákosi Általános Iskola csapata, a sort pedig a tasnádszarvadiak zárták.

Az előadásokat a szervezők videóra rögzítették és elküldik a tanügyminisztérium mellett társszervező Divers Egyesület címére, ők bírálják majd el, mely csapat képviselheti a megyét június 7-9. között a bákói országos döntőben. Itt a kreatív művészeti előadás mellett már műveltségi vetélkedő is lesz.

A versenyen való részvétel feltétele, hogy az öt tagú csapatban, melyben kötelező módon helyet kell kapniuk fiuknak és lányoknak is, legkevesebb két etnikum képviseltesse magát. A csapattagoknak 10-16 éveseknek kell lenniük és a két szakasz között akár tagcserét is végre lehet hajtani.

A megyei szakasz előadásainak elbírálása májusban várható, az eredményeket május 22-én hozzák nyilvánosságra. Ekkor dől el, hogy az öt csapat közül melyik képviseli majd Szatmár megyét.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: