2009-01-21 17:50:21• hírek • Szatmár.ro

Sokba került a kampány

 

Az egyéni választókerületes rendszer a legdrágább kampányt eredményezte, ugyanis 20,5 millió euró volt ennek összköltsége.

A 2008-as választási kampány során a Nemzeti Liberális Párt jelöltjei költötték el a legtöbb pénzt arra, hogy meggyőzzék a románokat, hogy rájuk szavazzanak. A PNL szavazatonként 2,2 eurót fektetett be. Így elérték a 6 millió eurós összeget 2,6 millió szavazat megszerzéséért. Ahogyan erre számítani lehetett, a befektetett pénz és a kapott szavazatok számának aránya az RMDSZ esetében a legjobb, ugyanis egy szavazatra 0,9 euró esik, míg a PDL és a PSD+PC, akik a leadott szavazatok majdnem kétharmadát kapták, 1,3 illetve 1,6 eurót fektettek be minden egyes szavazatba - írja az Evenimentul Zilei.

Összességében nézve, a választási rendszer megváltoztatása egyéni választókerületes rendszerre a legdrágább választási kampányt eredményezte.

 

 

A költségek tekintetében a PSD+PC szövetség viszi el a pálmát 7,6 millió euróval, az Állandó Választási Hatóság (AEP) szerint. Ez az összeg ötszöröse a 2004-ben elköltött összegnek, ugyanakkor, ez a 7,6 millió csak a hivatalosan bejelentett összegeket foglalja magába.

Mindezekkel együtt a PSD+PC szövetségre leadott szavazatok száma a 2004-es 7,5 millióról 4,6 millióra csökkent 2008-ban.

A költségek toplistáján a második helyet a PDL foglalja el, 6 milliós kiadással 4,5 millió szavazatot szerzett meg.

Az RMDSZ háromszor annyi pénzt fektetett jelöltjei népszerűsítésébe mint az előző parlamenti választásokon, azaz 834.000 eurót, a négy évvel ezelőtti 222.000 euróhoz képest. A szavazók száma mindemellett  1,2 millióról 865000-re csökkent - írja az Impulzus.ro romániai magyar hírportál.

Szavazás: ez volt a legdrágább kampány

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: