2017-06-26 11:02:23• hírek • Kocsis Zoltán

A románnal hétfőn elkezdődött az érettségi írásbeli szakasza

Hétfőn a román vizsgával megkezdődött az érettségi írásbeli szakasza. Szatmár megyében hat vizsgaközpontban közel kétezer diák ragadt írószerszámot és papírt.

A tanfelügyelőség tájékoztatása szerint a megyében 1977-en iratkoztak fel a román vizsgára – közülük 253-an a korábbi évfolyamokon végezték el a középiskolát. Országszerte több mint 135 ezren jelezték részvételüket.

Ami a tételt illeti, első feladatként Adrian Maniu borús hangulatú Alt cantec (Másik ének) című verse kapcsán kellett különböző stilisztikai tematikájú kérdésekre válaszolniuk a diákoknak. Második feladatként rövid esszét kellett írniuk a csapatmunkán belüli kommunikáció fontosságáról. A harmadik feladat egy hosszabb esszé megírása volt, amelyben a vizsgázóknak vázolniuk kellett, hogy a román próza két óriása, Ioan Slavici vagy Liviu Rebreanu miként építi fel műveikben a szereplők személyiségét.

Az írásbeli kedden az anyanyelvi, szerdán pedig a kötelező vizsgával folytatódik, egy nap pihenő után pedig pénteken a választott tantárgy vizsgája zárja az érettségit. Az elsődleges eredményeket július 5-én, szerdán hozzák majd nyilvánosságra. Aznap lehet fellebbezni, a végleges eredményeket pedig július 10-én, hétfőn teszik közzé.

Szatmár megyében hat vizsgaközpontban zajlik a tesztelés: Szatmárnémetiben a Ioan Slavici, a Doamna Stanca és a Constantin Brancusi Gimnáziumban, Avasfelsőfaluban és Nagykárolyban a helyi elméleti líceumban, Tasnádon pedig a műszaki líceumban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: