2017-06-28 08:44:30• hírek • Agerpres.ro

Sokat kellett rá váni, de végre jön a differenciált érettségi

Differenciált tételek mentén vizsgázhatnak a magyar diákok román nyelvből - adja hírül az RMDSZ keddi közleménye.

'A magyar tannyelvű iskolában tanuló nyolcadikosok és tizenkettedikesek a kisebbségeknek szóló, speciális tantervnek megfelelő tételeket kapnak majd a képességvizsgán és az érettségin, és végre elhárult minden akadály a kisebbségi pedagógusképző központ létrehozása elől. A szenátus plénuma végső döntéshozóként ma elfogadta e két, közösségünk számára fontos kezdeményezésünket' - nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője kedden azt követően, hogy döntéshozó fórumként fogadta el a parlament felsőháza az RMDSZ ez irányú módosítását.

Novák Csaba Zoltán, a szenátus tanügyi bizottságának alelnöke kifejtette: jogszabály írja elő, hogy a kisebbségi oktatásban részt vevő diákoknak speciális tanterv alapján kell tanítani a román nyelvet.

'Ezen tantervek kidolgozása az elemi szinttel kezdődött, a magyar kisiskolások már speciális tanterv alapján készült tankönyvekből tanulják a román nyelvet. A tantervreform a gimnáziumi és a középiskolai szintekkel folytatódik, így mire a folyamat lezárul, az oktatás minden szintjén, nulladik osztálytól tizenkettedikig minden magyar diák speciális tanterv alapján tanulja majd a román nyelvet és irodalmat' - idézte a közlemény a szenátort.

A 2016/68-os sürgősségi rendelet módosításával az RMDSZ tisztázta a magyar pedagógus-továbbképző központ beindításának jogi keretét is - hangsúlyozza a közlemény.

A jogszabály esetében a szenátus volt a végső döntéshozó, a törvénymódosítás államfői kihirdetés előtt áll.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: