2011-10-11 10:56:04• hírek • Pogár Demeter/MTI

Sokat fizettek a még működő autómatuzsálemért

Rekordáron, 4 millió 600 ezer dollárért kelt el a világ legrégibb üzemképes gépkocsija, egy 1884-es évjáratú, francia gőzautó a Pennsylvania állambeli Hersheyben - adta hírül hétfőn internetes oldalán a CNN.

Ennyi pénzt még soha senki sem adott ki gépkocsiért. Az RM Auctions árverési cég 10 százalékos részesedést kap a vételárból, amely végül a duplája lett az eredeti várakozásoknak. A vevő nevét nem hozták nyilvánosságra. A automobilmatuzsálem aukcióját pénteken tartották.

A gőzautót egy évvel azelőtt építették meg, hogy a német Gottlieb Daimler és Karl Benz egymástól függetlenül megkonstruálta a saját első kísérleti benzinmotorját. Henry Ford egy garázsban 12 évvel később szerelte össze a saját első autóját.

A La Marquise néven emlegetett, De Dion-Bouton et Trepardoux autó eredetileg a szintén járműgyár-alapító De Dion gróf számára készült. A szén- és fatüzelésű kazánnal üzemeltetett automobilt fél óráig kellett fűteni, amíg el tudott indulni. A gőzautó végsebessége kicsivel meghaladta az óránkénti 61 kilométert, aminek eléréséhez az aukciós cég tájékoztatása szerint igen közel volt a világ első, 1887-ben megrendezett autóversenyén.

Az autó legutóbb 2007-ben cserélt gazdát a kaliforniai Pebble Beachben. Akkor egy aukción 3,5 millió dollárt fizettek érte.

4,6 milliót adtak a 127 éves, még működő autóért

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: