2009-09-03 13:02:01• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Szakadás fenyegeti a kormánykoalíciót

Három törvénytervezetet terjeszt a román kormány a parlament elé "felelősségvállalással", amely nem teszi lehetővé a parlamenti vitát - erről tíz órán át tartó heves polémiák után csütörtökre virradóra döntött az Emil Boc vezette koalíció, amelyet közben a belső ellentétek miatt szakadás fenyeget.

A Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) tagjaiból álló testület napokon át tartó kötélhúzás eredményeként jutott egyezségre a három törvénytervezet ügyében, amely az oktatási reformot, a közalkalmazotti szférában alkalmazandó egységes bértáblát és az állami ügynökségek szerkezeti átalakítását helyezi kilátásba.

Az egységes bérezési rendszert illetően a kormány többször ütközött a szakszervezetekkel, amelyek szinte egyhangúlag elutasítják a kabinet elképzeléseit. Az államkasszából fizetést kapó bírák és ügyészek különösképpen elégedetlenek. Szerdán gyakorlatilag valamennyi romániai bíróság és ügyészség részleges munkakonfliktust robbantott ki az egységes bérezési törvényben szereplő fizetéscsökkentés miatt, ugyanis bizonyos pótlékokat megvonnának tőlük. A tiltakozó akcióhoz ráadásul csatlakoztak a korrupcióellenes ügyészség (DNA) és a szervezettbűnözés- és terrorizmus-ellenes ügyészség (DIICOT) dolgozói is, ezáltal országszerte megbénult az igazságszolgáltatás és a bűnüldözés.


A kormány hosszas kötélhúzást követően jutott közös nevezőre
A kormány hosszas kötélhúzást követően jutott közös nevezőre


Az éjszakára tető alá hozott végleges tervezet szerint mindenesetre a közszférában a szakképzetlen munkások kapják a legkisebb fizetést, ami a minimálbérnek felel meg. Egy rezidens orvos a minimálbérnek majdnem a kétszeresét viheti majd haza, az egészségügyi asszisztensek vagy a főgyógyszerészek ennek a 3-4-szeresét. Egy tanárnak a minimálbér 4 és félszerese lesz a fizetése. A legtöbbet az államelnök fog kapni, az ő fizetése a minimálbér 12-szerese.

A csaknem hetven százalékos parlamenti támogatottságot élvező nagykoalícióban az oktatási törvénycsomag szított áthidalhatatlan ellentéteket a kormánypártok között. A demokrata-liberálisok és a szociáldemokraták közötti feszültség már a koalíció létét fenyegeti. A PSD vezető testülete csütörtökön azért ül össze, hegy megvitassa a kormányból való kilépés eshetőségét.

Mircea Toader demokrata-liberális képviselő szerint a PDL és a PSD közötti együttműködés gyakorlatilag megszűnt létezni a parlamentben, ugyanakkor Liviu Dragnea, a PSD alelnöke úgy nyilatkozott: a baloldali alakulaton belül hozzá hasonlóan egyre többen támogatják a kormányból való távozás gondolatát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: