2012-07-10 15:33:02• hírek • Póti Orsolya

Sokan nem tartják be a munkavédelmi szabályokat

A Szatmár Megyei Területi Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség munkatársai a júniusi hónapban összesen 265 munkaügyi ellenőrzést végeztek, 127-et a munkaviszonyok területén és 138 vizsgálatot pedig a munkavédelem területén - áll a felügyelőség által kibocsájtott közleményben.

A felügyelőség júniusban mintegy 513 büntetést rótt ki összesen 341.300 lej értékben. Ebből 191 büntetést a munkaviszonyokban felfedezett kihágások miatt adtak 256.800 lej értékben, a többit pedig a munkahelyi egészség és biztonsággal kapcsolatos ellenőrzések során szabták ki.

Az említett hónapban magas összegekben róttak ki büntetést a Munka Törvénykönyv szabályainak megsértése miatt. Tizenhárom munkáltató illegális foglalkoztatás miatt kapott 210.000 lej büntetést: összesen 21 személyt dolgoztattak feketén.

Az ellenőrök további 125 büntetést szabtak ki a Munka Törvénykönyv egyéb szabályainak megsértése miatt. Az 500/2011-es kormányrendelet előírásait, amely a munkavállalók alkalmazásával kapcsolatos nyilvántartására érvényes összesen 40 munkáltató sértette meg.

A munkahelyi egészség és biztonsággal kapcsolatos ellenőrzések során tíz munkáltatónál végeztek vizsgálatot. Az ellenőrzés napján 271 alkalmazott dolgozott és 27 rendellenességet fedeztek fel.

Június 19. és július 6. között 52 munkaadónál hajtottak végre ellenőrzést. Ezek célja az volt, hogy megnézzék a munkáltatók betartják-e a magas hőmérsékletű munkahelyi környezetben végzett munka esetére  vonatkozó rendelet előírásait. A felügyelőség munkatársai összesen 92 hiányosságot észleltek, és 22.000 lej értékben róttak ki büntetést a munkáltatókra.

A fokozott meleg hatására csökkenhet a munkavállalók koncentrálóképessége, a figyelem összpontosításnak a hiánya csökkenti a mozdulatok, illetve a mozgások megfelelő ütemű és irányú végrehajtását, és mindezek rosszullétet, balesetet okozó események kiváltó okai lehetnek.

A Szatmár Megyei Munkaügyi Felügyelőség a júniusi hónapban 532 napszámost tartott nyilván. Ők főként a mezőgazdasági szférában helyezkedtek el. A felügyelőséghez az említett periódusban összesen 103 panaszlevél érkezett. A munkavállalók főként a késedelmes fizetés, vagy a fizetés elmaradása miatt nyújtottak be panaszt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: