2009-06-25 17:28:13• hírek • MTI

Sokan kérnek román állampolgárságot

Románia külön hivatalt szándékozik felállítani, amely a határon túli románok állampolgársági kérelmeit bírálná el - jelentette ki csütörtökön Traian Băsescu román államfő.

Băsescu a Duna-deltában fekvő Sulina településen szervezett nyári táborban határon túli román fiatalok előtt elmondta: azért fontolgatják a különálló ügynökség létrehozását, mert számos erre vonatkozó kérelem érkezett a határon túli románoktól.

Băsescu hangoztatta: a román igazságügyi minisztérium erőfeszítéseket tesz, hogy az állampolgárság könnyített megadására vonatkozó új törvényben rögzített hat hónapos határidőn belül bírálják el azon határon túli románoknak a kérelmét, akik a jogszabály érvénybe lépése után igényelték a román állampolgárságot. A jogszabály szerint minden igénylő fél év alatt megkaphatja az állampolgárságot, amennyiben teljesíti a törvényben megállapított feltételeket.


Basescu egy nyári táborban, határon túli fiatalok előtt beszélt
Băsescu egy nyári táborban, határon túli fiatalok előtt beszélt



A román kormány áprilisban egyszerűsítette az állampolgársági törvényt, hogy könnyebben megadhassa a román állampolgárságot a moldovaiaknak. Moldovából körülbelül egymillió állampolgársági kérelem érkezett a román hatóságokhoz.

Románia azt követően lépett, hogy Moldova és Románia között erősen megromlottak a kapcsolatok. Chisinau ugyanis Romániát vádolta meg az áprilisi moldovai parlamenti választások után kirobbant utcai zavargások megszervezésével, és kiutasította a chisinaui román nagykövetet.

Băsescu a határon túli román fiatalok előtt csütörtökön szorgalmazta, hogy minél több határon túli román egyetemista igényeljen ösztöndíjat a román államtól. Kifejtette: örülnének, ha minél több Moldovában és Ukrajnában élő román fiatal tanulna romániai egyetemen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: