2018-02-25 09:50:15• hírek • Bede Emőke

Sok végzős még a minimális szintet sem ütötte meg a számítógépes tudást mérő vizsgán

Tíz izgalommal teli napon vannak túl a megye végzősei, ugyanis február 12. és 22. között lezajlott az idei érettségi szóbeli szakasza. A vizsgázók idegen- és anyanyelvi ismereteik mellett számítógépes tudásukról is számot adtak.

A Szatmár Megyei Főtanfelügyelőség adatai szerint ebben az évben 1907 diák jelezte abbéli szándékát, hogy szeretne részt venni a román nyelv és irodalom szóbelin, azonban 14-en végül nem jelentek meg. Az 1893 értékelt diák közül 151-en szereztek közepes minősítést, haladó besorolást 363-an kaptak, a legjobbnak számító gyakorlott minősítést pedig 1379 diáknak ítélték oda.
 

Magyar nyelvből és irodalomból összesen 475-en jelentkeztek a vizsgára, viszont 4-en nem jelentek meg a vizsgabizottság előtt. 16-an haladó, 456-an pedig gyakorlott minősítést kaptak. A magyar anyanyelvűek mellett természetesen a német anyanyelvűek is vizsgáztak. A 39 beiratkozó közül mindenki megjelent a vizsgán. Összesen 4-en kaptak haladó besorolást, a többiek pedig a legjobb minősítést érdemelték ki.
 

A harmadik akadály, melyet meg kellett ugraniuk a végzősöknek, az idegennyelv-ismeretüket tette próbára. Ennek során három típusú feladatban is felmérték a diákok tudását. Először egy hangfelvétel meghallgatása után kellett kérdésekre válaszolniuk, majd egy olvasott szöveget kellett értelmezzenek, végül pedig szóban is meg kellett mutassák, milyen szintre jutottak el az iskolapadban eltöltött évek alatt. A vizsga legalacsonyabb minősítése az A1, melyet a kezdő szintű diákok kaptak, a jobbak azonban akár a B2-t is megkaphatták.
 

Erre a szóbelire összesen 1485 diák jelentkezett, viszont 18-an nem vettek részt a vizsgán. Franciából 77-en, németből 118-an, spanyolból pedig 3-an érettségiztek, a többiek értelemszerűen angolból.
 

Végül, de nem utolsósorban a diákok számítógépes tudását is felmérték. Az 1567 beiratkozott diák közül 18-an hiányoztak. Annak ellenére, hogy a számítógépek már évek óta szinte minden háztartásban jelen vannak és az iskolákban is folyik informatikai képzés, mégis 81 diáknak semmiféle minősítést nem tudtak adni, ugyanis teljesítményük még a minimális mércét sem ütötte meg. 151-en kezdő besorolást kaptak, 517-en közepest, 433-an haladót, 367-en pedig a legjobbaknak járó gyakorlottat.
 

A szóbelik lezárta után a diákok következő nagy próbatétele a nyári írásbeli lesz. A román nyelv és irodalom írásbeli június 25-én, ezt az anyanyelvi vizsga követi. Június 27-én a szakiránynak megfelelő kötelező tárgyból, 28-án pedig az opcionálisból mutathatják meg, mit tudnak. A végleges eredményeket pedig július 9-én teszik közzé, miután a fellebbezéseket is elbírálták.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: