2018-02-20 08:14:07• hírek • Oszkó Viktória

Sok új információra deríthet fényt a körgyűrű menti ásatás

2017 decemberében fejeződött be a 19,5 km-es elkerülő szakasz szondázása. A szondázás, mint fogalom azt jelenti, hogy úgynevezett kutatóárkokat ásnak a kijelölt területeken, ezesetben szakaszon, hogy megtalálják azokat a lelőhelyeket, ahol vannak régi települések, temetők, tehát olyan helyek, ahol közösségi élet létezhetett.

Az ásatási helyszínek között nagyjából 50 méter különbség van, a köztes zónák szabadon maradnak, azokon a területeken már el is lehet kezdeni az építkezési munkálatokat. Eddig kilenc lelőhelyet találtak, ami elég jónak számít egy 19,5 kilométeres szakaszon. Érdekesség, hogy a kőkorszaktól egészen az Árpád-korig mindenféle településtípust be tudtak azonosítani, ráadásul találtak a 8-13. századi időszakra utaló régészeti-építészeti leleteket is, amelyek igazi különlegességnek számítanak.

 

Köztudott ugyanis, hogy Szatmárnémeti történetében vannak olyan időszakok, amelyek régészeti szempontból nem sok biztos információval kecsegtetnek. Most azonban lehetőség adódik arra, hogy jobban megismerjük ezeket az időszakokat is, megismerhetjük majd a korabeli falvak lakosságát, a közösségek jellemzőit.

 

Az illetékes bukaresti bizottság elfogadta a Szatmár Megyei Múzeum előterjesztéseit, jóváhagyta a munkálatok megkezdését. A kivitelezővel is folynak már a tárgyalások, mikor lehet elkezdeni a tényleges ásatási munkákat. A megyei múzeumon nem múlik, van kapacitásuk a felmerülő feladatok elvégzésére. Az egész project egy bő fél éves munkát ad a régészeknek mind ásatás, mind dokumentálás terén, így a következő időszak sok érdekességet hozhat még úgy a kutatóknak, mind a helyi lakosságnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: