2018-06-12 10:32:32• hírek • Oszkó Viktória

Sok színes kupak után műanyagból készült úszóhíd a Szamoson?

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség rendületlenül dolgozik azon, hogy megyénket, értékes területeinket és környezeti gazdagságunkat még hosszú-hosszú évekig élvezhessük egészséges, hulladékoktól mentes, természetes formájában.

Békéssy Erzsébet, az ügynökség igazgatója mesélt az egyik legújabb projectről, amelyen nagy erőkkel dolgoznak. Az elképzelések, a kivitelezések, és persze az ötletek sokoldalúsága miatt a tervezet időtartama két évre rúg, de a végeredmény magáért beszél majd.


Egy korábbi cikkünkben már ismertettük a Határtalan zöld folyosó elnevezésű projektet, melynek általános célkitűzése az alsó Szamos határmenti övezeteiben található természeti örökség megőrzése, védelme és népszerűsítése az ökoturizmus és környezetvédelmi nevelő tevékenységek által.


A Szamos alsó folyásában, Szatmárudvari környékén van egy holtág, amit a pályázati lehetőségnek köszönhetően szeretnének újraéleszteni.


A berendi tónál ornitológiai megfigyelő állomást szeretnének kiépíteni. Telepítenének egy kis szigetet, ahova a gyerekek felmehetnének, megnézhetnék a madarakat a Szamoson, és testközelből tanulhatnák meg, mit jelent a környezetünkben lenni és miért fontos, hogy vigyázzunk rá.


Magyarországon a csengeri önkormányzat egy helyi kis tavat akar felújítani, ugyancsak ökoturizmus céljából, így nagyon hasonló elképzelések és álmok vezérlik a résztvevőket.


Ha ez nem lenne elég, versenyt is hirdettek “A legjobb újrahasznosító” elnevezéssel.


Úgy tervezik, kiválasztanak egy különlegesen szép részt a Szamoson, és összekötő hidat építenek a két part közé. Hogy mitől kivételes az elgondolás? Attól, hogy a vízen lebegő híd műanyag flakonokból készülne el. A kezdeményezés célja az, hogy felhívják a figyelmet arra, milyen fontos a természeti szennyezés csökkentése, különös tekintettel a műanyagokra.


Az elképzelések szerint kétliteres flakonokat gyűjtenek össze a gyerekek az Octavian Goga, a Vasile Lucaciu, a Balcescu-Petőfi, valamint az óvári iskolákból. A tervek szerint a gyűjtés egészen jövő év közepéig folyik majd.


A kezdeményező felek felkérik majd az Aurel Popp Művészeti Líceum tehetségeit, és vélhetően egy magyarországi egyetem tervező diákjait, hogy álmodjanak meg egy, a környezetbe illő, modern hidat a rendelkezésre álló alapanyagokból.


Bár messze még a kivitelezés időszaka, a fejleményekről rendszeresen tájékoztatjuk majd a Szatmár.ro olvasóit.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: