2014-12-05 09:49:24• hírek • MTI

Sok menekült próbál Macedónián keresztül az Európai Unióba jutni

Közép-ázsiai és közel-keleti bevándorlók ezrei próbálnak a válság sújtotta Görögországból Macedónián keresztül egy másik európai uniós országba jutni - írta helyszíni riportjában az AFP francia hírügynökség.

A 23 éves Ali Arzin egy vasúti kocsi alvázához kötözve, életveszélyes körülmények között próbálta meg észak felé elhagyni Görögországot, hogy egy jobb gazdasági helyzetben lévő európai uniós államban kezdhessen új életet. Az afgán fiatalember számára azonban még a határ átlépése előtt véget ért az utazás, elszakadt ugyanis a vagon aljára csomózott kötés, ő pedig szörnyethalt a sínek között.

Ali egyike volt azoknak a bevándorlóknak, akik a súlyos válság sújtotta Görögországból Macedónián keresztül próbálnak egy másik uniós országba jutni. Az utóbbi években egyre több menekült érkezett Görögországba annak reményében, hogy onnan majd továbbutaznak az Európai Unió más tagállamaiba. Bár Görögország tagja az EU-nak, a bevándorlókat ennek ellenére idegengyűlölet és viszonylag rossz életkörülmények fogadják a balkáni államban.

A második legnagyobb görög városnak számító Szalonikitől északra található, a macedón határ közelében fekvő Idomeniben bevándorlók százai gyülekeznek. Sokan az északra tartó vonatokra próbálnak felkapaszkodni, mások macedón embercsempészektől várják a segítséget.

"Már húsz napja itt vagyok" - mondta egy neve elhallgatását kérő afgán férfi. "Macedónián keresztül Európába tartok. Görögországban nincs munka, ezért Németországba szeretnék menni" - tette hozzá.

Egy másik afgán menekült arról számolt be, hogy immáron nyolc éve van Görögországban, ahol főként a mezőgazdaságban dolgozott. Korábban napi harminc eurót keresett, amiből meg lehetett élni, "de most, a gazdasági válság miatt rendkívül nehézzé vált itt a helyzet" - mondta a 22 éves fiatalember.

A Nyugat-Európába tartó férfi mellett eközben sírva fakadt egy fiatal kameruni nő, aki elmondta, hogy azért menekült el az afrikai országból, mert az iszlamisták megölték a férjét és az ő élete is veszélyben forgott, pusztán azért, mert keresztény.

Az európai határőrizeti ügynökség (Frontex) szerint a macedón embercsempészek általában 120-200 eurós összeget kérnek azért, hogy elvigyenek valakit a szerb határig. A tájékoztatás szerint mások először a görög-albán határon juttatják át a bevándorlókat, majd innen hajóval viszik őket tovább Olaszországba. A Balkán-félszigeten keresztül vezető út ennél jóval olcsóbb, az olasz partokhoz való eljutásért 1800-3000 eurót kell fizetni.
Egy idomeni lakos elmondta, hogy minden nap körülbelül százötvenen érkeznek a település környékére. "Szalonikiből jönnek taxival, autóval vagy busszal. Az emberáradat megállíthatatlan" - jelentette ki a férfi.

Ha a rendőrség vagy a határőrség lefüleli a bevándorlókat, amikor megpróbálják illegálisan átlépni a határt, akkor visszaküldik őket Szalonikibe. A hatóságok naponta mintegy ötven menekültet vesznek őrizetbe, amiért nem rendelkeznek érvényes úti okmányokal.

A beszámolók szerint ha a bevándorlóknak sikerül átjutniuk a Görögország és Macedónia közötti határon, a sorsuk még ennél is rosszabbra fordul. "Ott úgy bánnak velünk, mint az állatokkal" - hangsúlyozta egy 24 éves pakisztáni fiatalember.

Az AFP helyzetértékelése szerint azonban még ez sem apasztja el a menekülthullámot, ez világosan látszik abból is, hogy a szerb-magyar határon 2012 és 2013 között 338 százalékkal nőtt a bevándorlók száma. Magyarországról a legtöbben Ausztriába vagy Németországba tartanak a Frontex szerint.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: