2018-01-22 12:51:03• hírek • MTI

Sok lesz az ismerős arc az új kormányban

Megőrizheti tisztségét az új román kormányban a múlt héten lemondott Tudose-kabinet minisztereinek mintegy háromnegyede - jelentette hétfőn a román média a szociálliberális PSD-ALDE koalíció pártgyűléseiről kiszivárgott értesülésekre hivatkozva.

A kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) hétfő délutáni végrehajtó bizottsági ülése előtt Liviu Dragnea pártelnök azt mondta: a testület csak pénteken véglegesíti a kormánynévsort. A párt alacsonyabb rangú tisztségviselői azonban annyit elárultak, hogy a tárcák legfeljebb egynegyedénél lesz változás. A bukaresti kormány Viorica Dancila miniszterelnök-jelölt vezetésével is 28 tagú marad.


Catalin Radulescu parlamenti képviselő elmondta: a feddhetetlenségi előírások szigorán is változtatni akarnak. Az ártatlanság vélelmének elvét követve csak azokat a párttagokat tiltanák el a köztisztségek viselésétől, akiket a bíróság is jogerősen elmarasztalt, így nem zárják ki a miniszterjelöltek közül azokat a politikusokat, akik ellen bűnvádi eljárást indított az ügyészség.


A román média szerint ezzel az - ellene indított eljárás miatt - ősszel Tudose által lemondatott Rovana Plumb volt európai alapokért felelős miniszter visszatérését készítik elő, aki a távozó Marcel Ciolacu tárca nélküli miniszterelnök-helyettes helyét venné át. Megmaradhatna posztján a kormány másik miniszterelnök-helyettese, Paul Stanescu, a fejlesztési tárca vezetője is, aki ellen a napokban indított újra egy korábban ejtett bűnvádi eljárást a korrupcióellenes ügyészség (DNA).


Calin Popescu Tariceanu, a kisebbik kormánypárt, a liberális ALDE elnöke szerint a kormányprogramban sem lesznek lényeges változások, vagy újabb adópolitikai intézkedések. Az ALDE meg akarja őrizni mind a négy eddigi tárcavezetőjét a 28 tagú román kormányban, így is várhatóan megtartja posztján többek közt Teodor Melescanu külügyminisztert, a környezetvédelmi tárcát is vezető Gratiela Gavrilescu miniszterelnök-helyettest, valamint az ALDE által jelölt, de független szakértőnek minősülő Tudorel Toader igazságügyi minisztert.


Tariceanu hétfőn azt mondta, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kormányra hívását is támogatná, hogy jelezzék: a magyar etnikumúak is az ország részét képezik, akikkel osztozni kellene a kormányzás felelősségén is. Mindazonáltal ezt nem javasolta a kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Pártnak (PSD), mert az RMDSZ-vezetők nyilatkozataiból megértette, hogy nem akarnak a PSD-ALDE koalícióval együtt kormányozni.
 

Kelemen Hunor szövetségi elnök a Mediafax hírügynökség érdeklődésére kizártnak nevezte az RMDSZ részvételét az új kormányban. "Nem kaptunk ilyen megkeresést, mi sem igényeltünk ilyesmit, semmi sem változott. Találkozni fogunk a következő napokban Viorica Dancila miniszterelnök-jelölttel és valószínűleg január 29-én, (a képviselőházi és szenátusi) frakcióink egyesített ülésén döntünk arról, hogy megszavazzuk-e a kormány beiktatását. A kormányzati részvételről nincs szó, ez a téma nem létezik" - mutatott rá az RMDSZ elnöke.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: