2014-09-09 16:42:28• hírek • MTI

Sok kismama és nyugdíjas megnyugodhat

Elengedik a hibásan kiszámolt, jogosulatlanul felvett járandóságok visszafizetését - az erről szóló törvényeket nagy többséggel szavazta meg kedden a bukaresti képviselőház.

A fiskális amnesztia azokra vonatkozik, akik az állami hivatalok tévedése, a törvények félreértelmezése miatt kaptak nekik nem járó mértékű nyugdíjat, gyermeknevelési támogatást vagy közalkalmazotti juttatást. Azok a kismamák és nyugdíjasok is visszakapják a tévesen kiszámolt, jogtalanul felvetett összegeket, akik - a számvevőszék felszólítására már - visszafizették azokat az államnak.

A szavazáson jelen lévő Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök szerint több mint százezer igazságtalanul meghurcolt embernek szolgáltattak igazságot. A jobboldali ellenzék - bár megszavazta a jogszabályokat - olyan választási osztogatásnak nevezte az amnesztiát, amelynek teljesítését az államfői tisztségre pályázó Victor Ponta utódaira akar hagyni, a már behajtott, jogosulatlan felvett juttatásokat ugyanis részletekben, öt év alatt adják vissza az érintetteknek január elsejétől kezdődően.

Rovana Plumb munka- és családügyi miniszter rámutatott, hogy a kedden megszavazott jogszabályok mintegy 20 ezer kismamát érintenek, 80 ezer nyugdíjast és 25 ezer közalkalmazottat. A szaktárca vezetője szerint az állam 65 millió lejnyi felhalmozott tartozást enged el 30 ezer nyugdíjasnak és a következő években 350 millió lejnyi már behajtott adósságot fizetnek vissza másik ötvenezer nyugdíjasnak, akik már eleget tettek a számvevőszék felszólításának.

Plumb szerint a rendelkezés azért nem érinti hátrányosan a költségvetést, mert a büdzsé tervezésénél nem számoltak a jogosulatlanul felvett juttatások behajtásával.

A fiskális amnesztia nem vonatkozik azokra, akik hamis igazoló iratokkal szereztek jogosulatlan járandóságot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: