2009-02-27 14:56:15• hírek • MTI

Sok az esélyes a Nobel békedíjra

Rekordszámú, 205 jelöltje van az idei Nobel-békedíjnak, és a névsorban szerepel vélhetően Barack Obama amerikai és Nicolas Sarkozy francia elnök neve is.

Az oslói Nobel-intézet - amely soha nem hozza nyilvánosságra a jelöltek kilétét - pénteken közölte, hogy 205 jelöltje van az idei Nobel-békedíjnak, s a jelöltek között 33 szervezet és 172 magánszemély van. 2005-ben 199 jelöltje volt a Nobel-békedíjnak, ez volt az eddigi rekord.

Geir.Lundestag, a norvég Nobel-bizottság nem szavazó titkára közölte, hogy az idei évben nagyon jó "földrajzi eloszlást" mutatnak a jelöltek. Közöttük vannak azok, akiknek a nevét a február 1-i határideig postázták a jelölők, illetve azoknak a neve, akiket már maga a Nobel-bizottság jelölt az idei első, csütörtökön megtartott ülésén.
Igen tág azoknak a személyeknek a listája, akik jogosultak javaslatot tenni a Nobel-békedíj jelöltjeire. Többek között parlamentek, kormányok és nemzetközi bíróságok tagjai, egyetemi rektorok és tudósok, korábbi Nobel-békedíjasok és Nobel-békedíjas szervezetek tagjai terjeszthetnek elő jelölteket.

A jelölőktől lehet tudni, hogy az idei névsorban szerepel Barack Obama amerikai és Nicolas Sarkozy francai elnök neve is. Sarkozyt az orosz-grúz konfliktus rendezéséért és a közel-keleti béke érdekében tett erőfeszítéseiért jelölték. Szerepel továbbá a jelöltek között Pete Seeger amerikai zenész, Zivko Popovski-Cvedin macedón humanitárius dolgozó és színész, a SOS-Kinderdorf International osztrák jótékonysági szervezet és Thich Quang Do vietnámi vallási vezető.

Lundestad szerint a Nobel-bizottság első ülésén általában 30-35 főre szűkíti a jelöltek listáját, majd a második, áprilisban tartandó ülésén tíz főre vagy szervezetre csökken a névsor.
A díjazott nevét októberben jelentik be. Tavaly Martti Ahtisaari volt finn elnök és békeközvetítő nyerte el a Nobel-békedíjat.

Alfred Nobel szobra Oszlóban

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: