2010-11-11 11:53:04• hírek • Szatmár.ro

Sok a virózis, zajlik az immunizálás

A szezonális influenza elleni oltáskampány elindítása óta, egy hét alatt 184.489 személyt oltottak be a háziorvosok és a kórházi szakorvosok.

Az Egészségügyi Minisztérium által ingyenesen biztosított vakcinával beoltottak közül több mint 84 ezren (a beoltottak 45,6%-a) 65 év fölötti.

A járványügyi felügyelet tájékoztatása szerint, az elmúlt héten nem jelentettek influenzás esetet, az akkut légzőszervi megbetegedések száma pedig a megszokott határok között van. 81.722 légúti fertőzést és tüdőgyulladást jelentettek, a betegek közül csupán 5.222-en szorultak kórházi ellátásra.

A szaktárca szezonális influenza elleni ingyenes oltáskampánya november elsején kezdődött, akkor vették át a megyei egészségügyi igazgatóságok a vakcinákat. A veszélyeztetett csoportok beoltásának célja a megbetegedések számának minimalizálása.

Szatmár megyében is november elsején indult be a kampány: megyénk az első szállítmányban 17 700 adag vakcinát kapott, ám a tervek szerint ez mindössze az egyharmada az igényelt mennyiségnek.

A leszállított vakcinákból november első hetében mindössze 1200 személyt oltottak be Szatmár megyében, köztük 830 65 éven felüli lakost. Szintén ebben az időszakban majdnem kilenszáz virózisos esetet regisztráltak, ezek mintegy ötven százalékát a 14 éven aluli Szatmár megyei lakosok körében.

Az Egészségügyi Minisztérium egyébként idén 1,3 millió adag influenza elleni oltóanyagot vásárolt a Cantacuzino Intézettől. Az oltáskampány célcsoportjai: a 65 év felettiek, a krónikus, főleg légzőszervi vagy szívbetegségekben, cukorbetegségben vagy más anyagcserezavarokban szenvedők, a vesebetegek, a szociális otthonok lakói, illetve az egészségügyi vagy szociális intézményekben dolgozók, az Egészségügyi Világszervezet ajánlásának megfelelően.

Az oltást az igénylők megkaphatják, mint minden hasonló kampányban, a háziorvosi rendelőkben és a kórházakban.

Az oltáskampány 2011 február végéig tart. Az orvosok javasolják, hogy azok is oltassák be magukat, akik nem számítanak rizikócsoportba, hiszen az oltás az egyetlen hatásos védekezés a megbetegedés ellen, amellett, hogy szükséges betartani az alapvető higiénés szabályokat, különös tekintettel a gyakori kézmosásra.


A kampány február végéig tart
A kampány február végéig tart


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: