2006-09-09 22:00:41• hírek • Noemi Brigitta Boros

Kennelköhögés

A betegség főleg a csoportosan tartott kutyák esetében fordulhat elő.

Az Állatbarát rovat eheti számában a kennelköhögésről, más néven parainfluenzáról beszélgettünk Dr. Molnár Zsolt állatorvossal.

Az állatorvos elmondása szerint a betegséget egy vírus okozza, amint arra az elnevezés is utal, főleg csoportosan tartott kutyáknál fordul elő, kortól függetlenül, kölykök és felnőtt kutyák egyaránt elkaphatják.

A betegség tünetei hirtelen jelennek meg, a kutya egyik pillanatról a másikra kezd el köhögni, ezért sok gazdi a torkon akadt csontszilánkra gyanakszik. A sok köhögés miatt a kutya nehezen tud nyelni, az erős száraz köhögés miatt gyakran hányhat az eb, levertté válik, étvágytalan lesz, inkább csak vizet iszik, és be is lázasodhat.

A betegség lehet egyszerű lefolyású, de súlyossá is válhat. Kezelés nélkül a kennelköhögés 2-3 hétig is eltarthat, és visszamaradhat egy asztmás köhögés, ami már nem gyógyítható, csak a tüneteket lehet enyhíteni. Ha a gazdi odafigyel kedvencére, és a tünetek megjelenése után állatorvoshoz viszi, akkor akár már 2-3 napi kezelés után meggyógyulhat kutyája. Ajánlatos kezeltetni a betegséget, mert akár krónikus gyulladásba is átmehet.

Mint minden betegségnél, a kennelköhögésnél is elsődleges a megelőzés, a kutya oltást kaphat ellene. Napjainkban már a legtöbb kombinált vakcinában benne van a köhögés elleni védőanyag is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: