2009-06-11 11:28:20• hírek • Gozner Gertrud

Sok a tetszhalott vállalkozás

1163 darab céget nyilvánított Szatmár megyében inaktívvá az Adó és Pénzügyi Hivatal (ANAF). A felfüggesztett tevékenységű cégek listája június 11-től tekinthető meg az Adóhivatal honlapján a http://www.anaf.ro/public/wps/portal/ANAF/Informatii/Infoagec/opanaf1167 link alatt.

Az ANAF besorolása szerint inaktívnak minősül minden olyan vállalkozás, melyek hat hónapon túl nem nyújtják be a hivatalnak a törvények által megszabott adóbevallásokat, avagy kihúzzák magukat a hivatal pénzügyi ellenőrzései alól azáltal, hogy nem a bejelentett címen végzik a tevékenységüket.

Inaktív állapotban az ideiglenesen nem működő vállalkozásnak nem lehetnek kiadásai, sem bevételei. Ezek a cégek nem használhatnak pénzügyi számlát avagy más típusnyomtatványokat. Ugyanakkor felfüggesztik az engedélyeket, licenceket, szerződéseket és minden olyan dokumentumot, amelyek a működésükhöz járulnak hozzá.

Május elsején lépett érvénybe az a sürgősségi határozat, amely szerint a romániai vállalkozók nyereségtől és forgalomtól függetlenül ki kell fizessék a minimális átalányadót. Ennek nyomán Szatmár megyében is több száz cég függesztette fel időlegesen vagy véglegesen a tevékenységét a Cégbíróságon, hogy mentesüljenek az átalányadó kifizetése alól. Ugyanis az inaktív cégnek nem kell adónyilatkozatokat benyújtania, csak a féléves és az éves mérlegeket szükséges bemutatnia. A felfüggesztett cég el kell bocsássa el az alkalmazottait, nem végezhet semmiféle gazdasági tevékenységet, és nem lehet sem termékeladásból származó, sem másféle bevétele.

Országos szinten 2009 áprilisában 14035 vállalkozás függesztette fel a tevékenységét, míg ez az a szám 2008-ban 1055 darab volt. A kereskedelmi kamara elnöke szerint Romániában 200 ezer olyan cég van, amelynek papíron nincs jövedelme és nincsenek alkalmazottai, de léteznek.


1163 cégnek függesztették fel a működését a megyében.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: