2011-03-02 10:23:02• hírek • MTI/AP/Reuters

Sok a pénze, múzeumot nyitott

Megnyitotta művészeti magángyűjteményének monumentális új múzeumát kedden Mexikóvárosban a világ egyik leggazdagabb emberének tartott Carlos Slim.

A lendületes vonalvezetésű, 16 ezer hatszög alakú alumíniumlappal borított modern épület, amely a főváros legelegánsabb lakónegyedében épült fel, a mexikói mágnás több mint 60 ezer darabos gyűjteményének ad otthont hat kiállítóterében. A tervek szerint folyamatosan cserélik majd a műtárgyakat, hogy idővel a kollekció minden darabja bemutatkozhasson.

A Soumaya Múzeum megnyitóján kedden 1500 meghívott vendég vett részt, köztük Felipe Calderón mexikói elnök és a Nobel-díjas író, Gabriel García Marquez. Az esemény házgazdájának szerepét a közismert amerikai televíziós személyiség, Larry King vállalta el.

Az értékes kollekció egyik szenzációja a világ egyik leggazdagabb Auguste Rodin szoborgyűjteménye, de a spanyol hódítás előtti munkák, valamint Diego Rivera, Pablo Picasso és Salvador Dalí festményei is szerepelnek a kiállításon.

A múzeum Slim néhai felesége, az 1999-ben elhunyt Soumaya nevét viseli, aki művészetbarátként inspirálta férjét magángyűjteménye megteremtésére. A kollekció korábban egy szintén mexikóvárosi kisebb múzeumban kapott helyet.
A nagyközönség számára március 29-én nyílnak meg a mexikói építész, Fernando Romero (Slim sógora) tervei nyomán elkészült épület kapui. A múzeum ingyenesen látogatható.


Az impozáns épület látványterve
Az impozáns épület látványterve


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: