2009-08-27 10:24:36• hírek • Szatmár.ro

Sok a magyar-roma incidens

Kétszázharminc bűnügyi aktát állított össze a csíkszeredai ügyészség a május végén Csíkszentmártonban romák és magyarok között kirobbant incidens miatt, miközben a megye tanácselnöke cáfolja a román sajtó és a cigányszervezetek állítását, miszerint etnikai konfliktusról lenne szó.

Az erdélyi Krónika és a bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) egyaránt beszámolt csütörtökön arról, hogy a helyi illetékes hatóságok tömeges kihallgatásra készülnek az ügyben.

Az ÚMSZ Borboly Csabát, a Hargita Megyei Tanács elnökét idézve tudni véli, hogy a napokban 220 helybélit, a fél falut készülnek beidézni a júniusban történt incidensek miatt. A tisztségviselő kedd este járt a településen, ahová a helyiek hívták ki, miután aznap hat falubelit már beidéztek a megyeszékhelyre.

A településen akkor mérgesedett el a hangulat, amikor két magyar azon kapott néhány romát, hogy lovaikat a földjükön legeltetik - idézik fel a történteket a lapok. Amikor a gazda elkergette őket onnan, a romák megverték a terület gazdáját és a fiait. Este több magyar lakos is kiment a cigánytelepre és kövekkel dobálta be házaik ablakát, illetve egy autót is tönkretettek. Az incidensnek a csendőrség vetett véget.

Néhány héttel később a közeli Csíkszentkirályon tört ki konfliktus a helybéli magyarok és romák között, egy késelés nyomán. A községből a romák egy részét el is kergették a helybéliek, akik azon háborodtak fel, hogy a késelő romát nem állították elő a hatóságok.

A jogvédő szervezetek önbíráskodással vádolták a két község lakóit, a megye vezetőit pedig azzal, hogy hallgatólagosan vagy akár tevőlegesen támogatják eljárásaikat. Utóbb négy cigányszervezet a nemzetbiztonságért felelős legfőbb román testülethez fordult azzal a kéréssel, hogy a belügyminisztériummal vizsgáltassa ki a helyzetet.

Mint az ÚMSZ írja, Borboly összefüggést lát a kérés és az ügyészek eljárása között. "Miután a Romani Criss a védelmi tanácshoz fordult, s a központi sajtó eltorzítva mutatta be a helyzetet, a hatóságoknak bűnbakot kellett keresniük. Ezért hívják be most az ügyészségre csíkszentmártoniakat" - idézi a lap a tanácselnököt, aki a megyei önkormányzat jogi osztálya révén jogi segítséget is adott a beidézett személyeknek. Borboly egyébként a román államfőnek is levelet írt, amelyben leszögezte, hogy szerinte azon a vidéken nincs etnikai konfliktus. Mint vallja, ezt csak a sajtó és a roma szervezetek állítják így be.

A Krónika is úgy fogalmaz: a központi román sajtó egyoldalúan, csak a roma szervezetek szemszögéből tálalta a történteket. Ez a lap is idézi Borbolyt: "Olyan személyek állítják azt, hogy a romákat a magyarok elűzik és bántalmazzák, akik életükben nem jártak Hargita megyében. Olajat öntenek a tűzre ahelyett, hogy a kedélyeket igyekeznének csillapítani".

Borboly a Krónika szerint elmondta: az őszi betakarítások időszaka jó pénzszerzési lehetőség a többnyire alkalmi munkából tengődő roma közösségnek, mivel azonban a magyarok bizalmatlanná váltak irántuk, nem fogadják fel őket a betakarítási munkálatokra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: