2009-07-20 15:15:42• hírek • Gozner Gertrud

Sok a magányos személy

Szatmár megyében az év első hat hónapjában körülbelül harminc öngyilkossági esetet regisztráltak, legutoljára két idős ember vetett véget önként az életének.

A magányosság kergeti legtöbbször öngyilkosságba a szatmáriakat, ugyanis nagyon makacsok, nem szeretnek erről a problémájukról beszélni senkinek, így fokozatosan elszigetelődnek. Ez lassan odavezet, hogy kioltják a saját életüket - magyarázta Dr. Virgil Enatescu, a Szatmár Megyei Kórház Pszichiátriai Osztályának vezetője.

Az, hogy mi vezeti eme végzetes lépésre az embereket, Enatescu szerint nagyon is kultúra-függő. Japánban például az öngyilkosságok 90 százaléka munkahelyi problémák, a főnökök miatt történik. Szatmáron inkább a magánéleti gondok dominálnak, az hogy az illetőt elhagyta a házastársa, illetve az a meggyőződés hogy őt senkinek tartják. Ezek a képzetek előbb-utóbb depresszióhoz vezetnek, ami az agy biokémiájának a megváltozásával jár. Ha ezt nem kezelik a beteg állapota súlyosbodhat, mert ezek a tünetek spontánul nem gyógyulnak. Mindenképp kezelésre van szükség, antidepresszánsokkal és pszichoterápiával - tette hozzá a szakember.

 

Enatescu doktor ígéretes kezdeményezésnek tartotta amikor pár évvel ezelőtt a Szent-Györgyi Társaság elindította telefonos lelkisegély-szolgálatát. Ezt a számot bárki éjjel-nappal ingyen hívhatta, és azáltal hogy beszélgetett vele valaki máris csökkent a feszültség és nem szánta rá magát a végzetes tettre. Időközben megszűnt ezt a szolgáltatás - fejezte ki sajnálatát a pszichiáter.

Szatmár megye igen előkelő helyet foglal el az öngyilkosságok számát tekintve, míg az országos átlag szerint 100 ezer lakosra 13,9 öngyilkosság történik, addig Szatmár megyében ez az szám 18,8 eset.


Az elmagányosodás felelős az öngyilkossági esetek többségéért.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: