2020-03-27 15:46:01• hírek • Közlemény

Sok a kérdés a gazdákban – ki és mikor dolgozhatja meg a földjét?

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott hatósági rendeletek a mezőgazdászok életét is nagyban befolyásolják, ám a gazdákban sok a tisztázatlan kérdés: mikor, milyen körülmények között mehetnek ki a mezőre, végezhetik el a most aktuális mezőgazdasági munkákat.

A járvánnyal ugyanis a mezőgazdaságban nem állt meg az élet, az ilyenkor aktuális munkákat el kell végezni, különös tekintettel arra, hogy a következő időszakban nagy lesz a kereslet a mezőgazdasági termékek iránt. 
 

„A március 24-i, 3-as számú katonai rendelet szerint számos megkötés van a lakhely elhagyása kapcsán, egyebek mellett a 65 évnél idősebb személyek csak 11 és 13 óra között végezhetik el a legszükségesebb feladataikat. A mezőgazdasági munkák esetében azonban egyszerűbb a helyzet. Amennyiben a gazdálkodó el kell hagyja otthonát, hogy a földterületén elvégezze a halaszthatatlan mezőgazdasági munkákat, nincs korbeli vagy időszakra szóló megkötés. Az viszont fontos, hogy az illető rendelkezzen a saját felelősségre kitöltött nyomtatvánnyal, illetve a személyi igazolványával – ezeket kérhetik egy ellenőrzés során. Azonban ha valaki nem rendelkezik ezekkel az iratokkal, 100 lejtől 5 ezer lejig terjedő pénzbüntetést is kaphat. Persze nem a büntetés a cél, inkább elrettentő ereje van, ugyanis sokakban nehéz tudatosítani: a koronavírus-járvány megfékezéséhez fontos, hogy akinek nem elengedhetetlen, ne menjen az utcára, ne menjen közösségbe” – mondja Magyar Lóránd parlamenti képviselő.
 

A vidékfejlesztési szakemberhez egyébként elsősorban az idős személyek mezőgazdasági munkákkal kapcsolatos lakhelyelhagyásával kapcsolatban érkezik sok kérdés.
 

„Szatmár megyében eleinte nem vették az emberek megfelelően komolyan a járványt, sajnos sokan voltak, akik épp a járvány-sújtotta területről tértek haza és mégsem viszonyultak felelősségteljesen a javaslatokhoz, amelyek ma már kötelező érvényűek lettek. A kijárási tilalom véleményem szerint sokat javított a helyzeten, valóban kevesebb ember van az utcákon, de meg kell érteni: csak így lehet megfékezni a járványt, mely ugyan elsősorban az idősebbek életét veszélyeztetni, de a világban nagy számban vannak középkorú és annál fiatalabb áldozatai is a néha súlyos tüdőgyulladásba forduló betegségnek” – tudtuk meg a parlamenti képviselőtől.
 

Magyar Lóránd arra is felhívja a figyelmet, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről a legjobb, ha mindenki hiteles forrásból szerez információkat - ilyen például a korona.rmdsz.ro oldal, vagy a képviselői Facebook-oldala, illetve a régóta ismert és elismert helyi és országos sajtótermékek.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: