2014-10-09 18:47:41• hírek • Szatmár.ro

Sok a hűséges véradó, aki már több mint 40 literrel segített embertársain

Tavasszal és ősszel általában kevesebb a véradó, ez pedig igaz az idei évre is: most például A II.-es vérből van elég nagy hiány. Szatmár megyében megközelítőleg 12 ezer személy nevét tartalmazza a donorok listája - 90 százalékuk pedig már legalább öt alkalommal "adakozott". A vérhiány azonban így is szinte folyamatos Szatmár megyében.

A Szatmár Megyei Vérközponthoz napi rendszerességgel fordulnak segítségért az egészségügyi központok - sokszor pedig életet ment a kapott vér. Dr. Doina Crisannak, a vérközpont vezetőjének emiatt egész évben fájhat a feje, hiszen a kereslet néha jóval túlhaladja a donorok által biztosított mennyiséget. Főleg a tavaszi és az őszi időszakban, a mezei munkák miatt maradnak távol a véradók - ezt a hosszú évek megfigyelése alapján mondja.

A megyében a véradók listáján 12 ezer név szerepel, nekik túlnyomó része már hűséges véradó, azaz már ötször vállalták a donorkodást. De nem ritka az olyan "páciens" sem, aki már a századik véradáson is túl van, így már több mint 40 liter életet adó vérre segítettek a bajba jutottakon. "Nézem a statisztikát: eszerint a minap 50 véradóból 15 már több mint százszor volt donor" - mondja Crisan.

A vérközpontban dolgozók viszont olyan "veteránokra" is emlékeznek, akik már több mint kétszázszor adtak vért. Régebben csak 2,5 deci vért vettek le személyenként, de akkor hathetente lehetett vért adni. Mostanság 4 deci vért "csapolnak le" egyszerre, viszont donornak jelentkezni csak 60 naponként lehet.

Az igazgatónő mindenkit arra bíztat, hogy látogasson el a Szatmár Megyei Vérközpontba, ugyanis operációk, daganatos betegek kezelésében is fokozottan fontos szerepet játszik a donorok által leadott vér.

A Szatmár Megyei Vérközpont minden hétköznap 8.00 és 9.30 között várja a vért adni szándékozókat a Károlyi út 27 szám alatt található székhelyén. Szatmár megyei, illetve Szatmár megyei tartózkodási engedéllyel rendelkező személyeket várnak. A  vért adni szándékozó személy ehet a művelet előtt, de csak könnyű ételeket. Javallott továbbá, hogy a donor 48 órával korábban ne fogyasszon jelentős mennyiségű alkoholt. Minden 18 és 65 év közötti személy jelentkezhet, aki nem szenvedett hepatitiszben, tuberkulózisban, szifiliszben, maláriában, stb... A férfiaknak legkevesebb 60, a nőknek 55 kilogramm súlyúaknak kell lenniük.

Mindenki, aki vért ad, aznap szabadnapot kap munkaadójától, a vérközponttól pedig hét élelmiszerjegyet. Az ötödik véradás után 50%-os kedvezményt kap a donor a megyeszékhely tömegközlekedési vállalatától.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: