2009-08-26 15:55:41• hírek • MTI

Sok a cigaretta okozta betegség

Elkészült a világ új dohányzási térképe: a World Lung Foundation és az Amerikai Ráktársaság becslése szerint a dohányzással összefüggő betegségek 6 millió áldozatot követelnek majd 2010-ben, a világ gazdasága pedig 500 milliárd dolláros veszteséggel számolhat.

A hatmillió áldozat halálát a dohányzás kiváltotta rák, szívbetegség, emfizéma és más betegségek sora idézheti elő - derült ki a kedden közzétett jelentésből. A World Lung Foundation és az Amerikai Ráktársaság szerint az 500 milliárd dolláros gazdasági veszteség a közvetlen orvosi költségekből, a kieső termelésből és a környezeti károkból tevődik össze.

"A dohányzás gazdasági vonatkozásai akár 3,6 százalékkal visszavethetik egy-egy ország GDP-mutatóját" - áll a beszámolóban.

A szakértők úgy becsülik, hogy világszerte minden tizedik halálesetből egy a dohányzás számlájára írható, csak ebben az évben 5,5 milliónyian veszítik életüket a füstölés miatt. Ha továbbra is a most tapasztalt irányzat érvényesül, 2020-ra ez a szám 7 millióra, 2030-ra pedig 8 millióra nő.

Az utóbbi négy évtizedben a dohányzás aránya visszaszorult az olyan fejlett országokban, mint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Japán. A fejlődő régiókban azonban emelkedett a cigarettázók száma.

A www.tobaccoatlas.org oldalon elérhető összeállítás szerint a világon egymilliárd férfi dohányzik, a fejlett országok férfi lakosságának 35 százaléka, a fejlődő országokban pedig 50 százaléka gyújt rá rendszeresen. A nők kevésbé érintettek, világszerte 250 millióan dohányoznak rendszeresen: az ipari országokban élő nők 22 százaléka, a fejlődő országokban élők 9 százaléka cigarettázik. A dohányosok 33-50 százaléka hal meg káros szenvedélye miatt, és átlagosan 15 évvel élnek rövidebb ideig nemdohányzó társaiknál.

Kínában a legrosszabb a helyzet, a világon előállított cigaretták 37 százalékát az ázsiai országban szívják el. Kína a legnagyobb gyártó, majd az Egyesült Államok, Oroszország és Japán következik a sorban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: