2012-03-30 09:10:25• hírek • MTI

Soha nem éltek ennyire jól az idősek

Németországban minden korábbi idős generációnál jobb körülmények között él a 60 éven felüliek jelenlegi nemzedéke, a 21,5 millió fős tömeg összesített vagyona tavaly elérte a 400 milliárd eurót.

A GfK piackutató társaság adatai szerint a "60+ generációban" a háztartások átlagos megtakarítása 30 ezer euró, a saját tulajdonban lévő lakásban élők aránya pedig 60 százalék, ami messze meghaladja a 45 százalék körüli országos átlagot.
Az idős nemzedék tagjai a 400 milliárd eurós vagyon ellenére egyre szívesebben vesznek fel hitelt, a 60-64 éves korosztályban az utóbbi tíz évben 41 százalékkal, a 70 éven felüliek körében több mint 60 százalékkal nőtt a hitelt felvevők aránya a Schufa hitelinformációs társaság felmérése szerint.

A Schufa adatai szerint az idősek még a kiemelkedő német átlagnál is jobb adósok: a késedelem nélkül törlesztett hitelek aránya tavaly 98 százalék volt a 60 éven felülieknél, míg az országos átlag 97,5 százalék volt. Az idősek a hitelt jellemzően autóvásárlásra vagy lakásfelújításra fordítják, a felvett összeg átlagosan 8.800 euró volt tavaly, több mint ezer euróval meghaladta a 7.712 eurós országos átlagot.

A 82 milliós országban 2030-ban már a lakosság csaknem egyharmada, 28,5 millió fő tartozik majd a 60+ nemzedékbe. Az idősek arányának gyors növekedése szakértők szerint egy sor változást indíthat el vagy gyorsíthat fel, így például átalakíthatja a reklámszakmát, amely jelenleg a 18-49 éves korosztályt tekinti a legfontosabb kereskedelmi célcsoportnak. Ugyanakkor a jómód mellett az időskori szegénység is meghatározó társadalmi jelenség lehet 10-15 éven belül.
Mindenekelőtt a részmunkaidőben dolgozók - a minijob elnevezésű, havi legfeljebb 400 eurós jövedelmet jelentő foglalkoztatási formában alkalmazottak - tömegét fenyegeti ez a veszély.

Az ebbe a csoportba tartozó, csaknem 7,5 millió munkavállaló ugyan nem fizet jövedelemadót és társadalombiztosítási járulékot, viszont aki tartósan részmunkaidős állásban dolgozik, igen alacsony nyugdíjra számíthat - írták csütörtökön német lapok a szociális minisztérium kimutatására hivatkozva. E szerint aki munkaképes korában végig részmunkaidőben dolgozik - vagyis 45 éven keresztül kizárólag minijob típusú munkaviszonyban áll-, az nagyjából havi 200 euró nyugdíjra számíthat, ami a mélyszegénység kilátását jelenti, ha nincs egyéb bevételi forrás, hiszen jelenleg a hivatalos szegénységi küszöb egyszemélyes háztartás esetén havi 826 euró adózás utáni jövedelem.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: