2009-03-24 16:32:38• hírek • Szatmár.ro

Sógor az EPE-ben

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselőt az Európai Parlamenti Egyesület (EPA - European Parliamentary Association) közgyűlése Strasbourgban, március 12-én egyhangúan az egyesület igazgatói tanácsának tagjává választotta. A képviselő európai szintű kapcsolatteremtő és közösségépítő tevékenységének elismeréséül kapta képviselőtársai részéről a megtisztelő bizalmat. Sógor Csaba egyébként megválasztása óta rendszeresen eljárt az egyesület üléseire, több alkalommal megbeszélés-sorozatot kezdeményezett az Elzászban rendkívül aktív Eurodistrict Strasbourg-Kehl projekt vezetőivel, illetve a német-francia megbékélési modellt tanulmányozta.

- Az EPA egyesület sokoldalú és gyakorlatias Európa-képre irányítja a fiatalok figyelmét. Számomra egyértelmű, hogy ezt kellene eltanuljuk. A német-francia megbékélési tervet tanulmányozva szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy a kisebbségekre nézve egyre mostohább hazai körülmények közepette is sikerüljön hasonló, de asszimilációs-mentes román-magyar együttműködési menetrendet kidolgozni. Erre meglátásom szerint egyelőre helyi szinten, közvetlen kapcsolatfelvétellel van reális esély, és - az EPA révén - európai szintű közvetítési alkalom is.

Sógor Csaba hétfő este, az egyesület hagyományos informális jellegű megbeszélésén kitért a Borsika táncegyüttes strasbourgi fellépése kapcsán az erdélyi magyar identitás iránt elindult érdeklődés-hullámra. - Úgy tűnik, a táncrendünk megismertetésével sikerült belopnunk ügyünket a strasbourgiak szívébe. Az Eurodistrict projektvezetőinek ígéretet tettem, hogy ha újra megtisztel bizalmával az erdélyi magyar választóközösség, ősszel Erdélyben megszervezek egy hosszabb lélegzetű, közvetlen tapasztalatcserére alapuló akciósorozatot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: