2009-05-22 10:27:01• hírek • Szatmár.ro

Sógor Csaba tervei

Úgy tűnik Kolozsvár polgármesteri széke európai értékek ellen van beállítva, hiszen e szék birtokosai sorozatban nem tudják, hogy a többnyelvűség európai érték - jelentette ki csütörtöki nagyváradi sajtóértekezletén Sógor Csaba. Az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje annak kapcsán nyilatkozott, hogy Kolozsvár polgármestere nem akar magyar nyelvű feliratokat is helyezni a kincses város műemlékeire, mondván, a magyar nem világnyelv.

„Nem világos számomra a polgármester úr érvelése a nemzetközi nyelvekkel kapcsolatosan, megértem, hogy szerinte a magyar nem világnyelv, de ugyanúgy lemaradnának a többnyelvű műemlék feliratokról a német elnevezések is, ezek szerint a polgármester valószínűleg a német nyelvet sem tartja világnyelvnek" - fogalmazott az RMDSZ politikusa. Véleménye szerint gazdasági érdek is, hogy minél több nyelven legyenek meg ezek a feliratok, így több turista számára lesz vonzó a város. „Az Unióban az anyanyelv számít, nem csak az állampolgárság. Nem tévedés az EP-ben sem, hogy a szavazórendszer szerkezetében a nevem mellett a „hu" rövidítés jelenik meg, mivel munkanyelvem az anyanyelvem, amely egyike az unió 23 hivatalos nyelvének" - mutatott rá Sógor Csaba.

 

Sajtóértekezletén a Szövetség európai parlamenti jelöltje üdvözölte a dán parlament döntését is, amellyel a testület nagy többséggel elfogadta a skandináv országhoz tartozó Grönland autonómiáját bővítő törvényt, megnyitva ezzel az utat a csupán 57.000 lakosú sziget függetlenné válása előtt. Sógor szerint rendkívül pozitív, hogy Európában egy újabb autonómia született.

A Magyar Összefogás jelöltje a sajtóértekezleten elmondta, az elkövetkező öt évben is kisebbségvédelemmel szeretne foglalkozni az Európai Parlamentben. „Joghézag van az uniós törvényhozásban, egyelőre a tagállamokra van bízva a kisebbségügy megoldása. El kell érnünk azt, hogy Európai Parlament megalkosson egy, a kisebbségek védelmére vonatkozó törvényt, amely kötelező érvényű legyen az Unió tagországai számára" - hangsúlyozta a politikus, aki az érdekek érvényesítése mellett Erdély sajátos értékeit is szeretné megmutatni Európának. „Fontos termékeink, vidékeink változatosságának, sokszínűségének brüsszeli megismertetése, hiszen be kell bizonyítanunk, hogy nem csak egy siránkozó, problémás közösség vagyunk, amely nem számol jól el az uniós projektekkel, hanem látványosságaink, érdekességeink, egyedülálló jellegzetességeink is vannak" - összegzett a Magyar Összefogás jelöltje.


Sógor Csaba a nagyváradi sajtótájékoztatón, Bíró Rozália társaságában
Sógor Csaba a nagyváradi sajtótájékoztatón, Bíró Rozália társaságában


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: