2014-05-18 21:55:42• hírek • Szatmar.ro

Sógor Csaba Halmiba is ellátogatott

,,Erdélyi jellegzetes termékeinket továbbra is népszerűsíteni kell Európában. Azért dolgoztunk és azért kívánunk továbbra is ott lenni, ahol az európai döntések születnek, hogy megmutassuk közösségünk értékeit és segítsük a Nyugathoz való felzárkózást" - mondta Sógor Csaba a tizenötödik alkalommal megszervezett halmi Epernapokon vasárnap.

A május 17-18-án zajló hagyományos rendezvényen Sógor Csaba elmondta: a szatmári eper olyan értéke ennek a vidéknek, amelyet Európában is népszerűsíteni kell. Az RMDSZ EP-képviselőjelöltje szerint amellett, hogy felhívjuk a figyelmet jellegzetes termékeinkre, azt is elő kell segíteni, hogy a hazai gazdák megismerhessék a fejlettebb termelési eljárásokat, ugyanis ez segíthet abban, hogy mezőgazdasági szempontból is felzárkózzunk Európa nyugati feléhez. Sógor Csaba korábban lehetőséget biztosított szatmári eprészeknek arra, hogy németországi és elzászi tanulmányúton vehessenek részt. Halmi látogatása során az RMDSZ jelöltje elmondta: abban a csángó tarisznyában, amellyel az országot járja, a szatmári eper és ezáltal hagyományos termékeink is helyet kaptak. ,,Azt vallom, hogy az Európai Unió számunkra azért fontos, mert számos jó példát kínál. Mi abban próbálunk segíteni és azért dolgozunk, hogy ezek a jó példák hozzánk, ide Szatmár megyébe is megérkezzenek.

Az egyik legfontosabb feladatunk, hogy képesek legyünk közösen gondolkodni, közösen termelni, hiszen a gazdálkodók összefogásával jobb eredményeket érhetünk el - hangsúlyozta a képviselő, aki a május 25-i választások kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy ismét olyan nap közeledik, amikor meg kell mutatnunk azt, hogy továbbra is megkerülhetetlen az erdélyi magyar közösség.

Egy nappal korábban Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is kilátogatott az Epernapokra és részt vállalt a zsűrizésben is. "Sógor Csaba európai parlamenti képviselő vitte el először a halmi epret Brüsszelbe, hogy Európa is megkóstolja azt a finom terméket, ami bárhol a világon megállná a helyét" - mondta Kelemen Hunor, szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes Halmiban, az első alkalommal megrendezett Eperfesztiválon, ahol a zsűri tagjaként kóstolt meg a helyi őstermelők által versenybe bocsátott több mint harminc fajta epret. A szövetségi elnök a Szatmár megyei 2-es választókerületben sorra kerülő időközi választás kapcsán leszögezte: az RMDSZ nem más politikai pártokkal, hanem a Szatmár megyei emberekért, az erdélyi magyarokért harcol Bukarestben és Brüsszelben egyaránt.

Az eperversenyt mellesleg Rus Irina nyerte, a második helyen Kegyes Levente és Suhoni Tamás, a harmadikon Ile Adelina végzett, míg Lakóci Anikó és Fazekas József dicséretben részesült.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: