2014-09-07 16:19:15• hírek • Kertész Róbert/MTI

Skót népszavazás - Többségben a függetlenség hívei

Többségbe kerültek a skót függetlenség támogatói a legfrissebb közvélemény-kutatás adatai szerint. A fejlemény vasárnapi londoni sajtóértesülések szerint komoly aggodalommal tölti el a brit uralkodót is.

A YouGov közvélemény-kutató cég, amely a The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap megbízásából végezte el a legújabb felmérést, kimutatta, hogy - a bizonytalan, illetve a szavazni nem kívánó választók kiszűrésével számolva - jelenleg 51 százaléknyian voksolnának Skócia függetlenné válására, és 49 százalékos a brit unió fennmaradását támogatók aránya.

Ez az első olyan közvélemény-kutatási adat, amely azt jelzi, hogy a függetlenséget pártolók többségben vannak.
A skót kormány szeptember 18-ára írta ki a népszavazást arról, hogy Skócia elszakadjon-e Nagy-Britanniától.

A YouGov kimutatása szerint a függetlenség támogatói egyetlen hónap alatt 22 százalékpontnyi hátrányt dolgoztak le, ugyanis augusztus 7-én még 61 százaléknyian ellenezték Skócia függetlenségét, és 39 százalék mondta azt, hogy az elszakadásra kíván szavazni.

A The Sunday Times udvari forrásai szerint a függetlenségpártiak előretörése rendkívüli módon aggasztja II. Erzsébet királynőt, annak ellenére is, hogy a skót kormány már jó ideje jelezte: szeretné, ha a függetlenség elnyerése esetén is a brit uralkodó maradna Skócia alkotmányos államfője.

A királynő a brit lapnak nyilatkozó források szerint most már napi rendszerességgel kér tájékoztatást a népszavazási kampány fejleményeiről.

A Buckingham-palota - az első számú londoni királyi rezidencia - egyik magas rangú illetékese a The Sunday Timesnak név nélkül nyilatkozva kijelentette, hogy jóllehet a királynő hivatalosan semleges állásponton van a referendummal kapcsolatban, valójában azonban uniópárti, és emiatt szemléli komoly aggodalommal a skóciai folyamatokat.

A 88 esztendős II. Erzsébet királynő és 93 éves férje, Fülöp - aki hivatalos titulusa alapján Edinburgh, vagyis a skót főváros hercege - jelenleg is a skóciai királyi rezidencián, Balmoral kastélyában tartózkodik, és David Cameron brit miniszterelnök vasárnaptól a hagyományoknak megfelelően az uralkodói házaspár vendége lesz Balmoralban. A kormányfő és felesége évente esedékes balmorali protokollvizitje ezúttal valószínűleg inkább válságtanácskozásra emlékeztet majd - idézte udvari forrásait a The Sunday Times.

A lap értesülései szerint ha valóban az elszakadást pártolók győznek a népszavazáson, szervezkedés indulhat a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciójában Cameron menesztésére.

A brit kormányfő már többször kijelentette, hogy Skócia függetlenné válása esetén sem kíván lemondani, a YouGov felmérése szerint azonban a brit választók 22 százaléka úgy gondolja, hogy Cameronnak ebben az esetben távoznia kellene a miniszterelnöki tisztségből.

Alistair Darling, a Better Together (Jobb együtt) nevű skót függetlenségellenes kampány vezetője - a Munkáspárt vezette előző brit kormány volt pénzügyminisztere - az új felmérés adatainak közzététele után kijelentette: a közvélemény-kutatás eredményének "fel kell ráznia álmából" az elszakadást elvetők táborát. Darling szerint a népszavazás "nem lefutott játszma, és soha nem is volt az".

A politikus hangsúlyozta: a skót szavazóknak nem szabad elfelejteniük, hogy ha megszavazzák az elszakadást Nagy-Britanniától, onnan nincs visszaút, az a döntés "örökre szól".

Brit alkotmányjogi szakértők ebben mindazonáltal nem ennyire biztosak. Robert Hazell professzor, a tekintélyes University College London (UCL) egyetem alkotmányjogi tanszékének vezetője a népszavazás utáni lehetséges fejleményekről újságíróknak tartott minapi londoni elődadásában kijelentette: nem kizárható az a forgatókönyv, hogy a függetlenségpártiak győznek ugyan, de csak nagyon csekély többséggel, és a skót lakosság a referendum utáni tárgyalásokon összeálló szétválási feltételrendszer láttán később meggondolja magát. A UCL professzora szerint ebben az esetben reális lehetőségként merülhetne fel egy újabb népszavazás megtartása 2-3 éven belül.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: