2013-08-24 02:15:12• hírek • Kocsis Zoltán

Skorpió és Fradi-láz az Olimpia stadionban

Horváth Ferenc skorpió-gólja. Fotó: Fodor Lajos
Horváth Ferenc skorpió-gólja. Fotó: Fodor Lajos

„Pénteken megyek meccsre. Jön a Ferencváros öregfiúk csapata a partiumi ünnepségre. Albert meg Varga Zoli meghalt, de itt lesz Nyilasi, Ebedli, Lipcsei", hallotta e sorok írója a hét elején a tömbházlakása nyitott ablakán keresztül egy hatvan körüli úr hangját. „Nem érdekel engem, én a meccsre megyek", tette hozzá vélhetően a telefon másik végén lévő beszélgetőpartnerének. Mindez remekül példázza, hogy a Ferencváros öregfiúk-csapatának fellépése milyen széles társadalmi rétegeket érintett meg.

Hogy nem csak vertikális, de horizontális értelemben is széles rétegeket mozgatott meg a meccs, azt a számtalan más megyéből és Magyarországról érkezett autó bizonyítja. Ugyan a fiúk amolyan rocksztárok módjára kicsit várattak magukra és több, mint fél órát késtek, a játékukkal, a személyiségükkel, egyáltalán a jelenlétükkel kárpótolták a nézőket.

A csúszás miatti űrt a szervezők Nyilasi Tiborral való beszélgetéssel igyekeztek kitölteni. A zöld-fehér futballtörténelem egyik legnagyobb játékosa rendkívül közvetlenül és szerényen válaszolt a kérdésekre. Reményét fejezte ki, hogy a magyar válogatott nyerni tud a bukaresti sorsdöntő világbajnoki selejtezőn és elmondta, nagyon élvezi az öregfiúkkal való fellépéseket, főleg Budapesttől távolt. „Pesten más világ van, a fővárosból kimozdulva jobban érzem a szeretetet, amiről megfiatalodom egy kicsit", jelentette ki. Az egykoron Nyíl becenévre hallgató klasszis felelevenítette azokat az időket is, amikor fiatalként Albert Flóriánt bálványozva járt meccsekre és magasztalta az egykori világklasszis emberi tulajdonságait is.

Mire Simon Levente bemutatta a közel félszáz Olimpia-legendát, megérkezett a Ferencváros együttese is. Sok száz torokból csendült fel a Hajrá Fradi: idősek és gyerekek, fiúk és lányos üdvözölték Magyarország legnépszerűbb klubjának egykori nagyjait. Ott volt az egykori világválogatott Détári Lajos, a klubrekorder Lipcsei Péter, az egykori kiváló csatár Horváth Ferenc, az ellenfél csatárainak réme, Dragóner Attila és Mátyus János, a korábbi generáció klasszisa, Ebedli Zoltán.

De nem feledkezhetünk meg a másik oldalról sem, ahol olyan egykori kedvencek öltöttek mezt, mint Both Gábor, Pataki Zoltán, Paul Levente, Csík Tibor, Dacian Nastai, Florin Fabian. Valamint a „két kakukktojás", Patkós Csaba és Szenes Sándor, akik korábban játszottak úgy az Olimpiában, mint a Fradiban. Ennek megfelelően a pénteki gálameccsen is magukra öltötték mindkét csapat mezét.

„A kezdeti nehézségeket követően brillíroztak a fiúk", értékelt nevetve a meccs után Nyilasi. A mestermérleg pedig megállja a helyét, mert az elején váratott magára a show. A fiatalabb átlagéletkorú Fradi ragadta magához a kezdeményezést, egy ideig azonban csak helyzetekig jutott. Egyszer aztán Horváth tett le egy labdát a tizenhatoson belül Lipcseinek, aki higgadtan gurított a hálóba. Erre még Nastai egy bombával válaszolni tudott, ám a folytatásban beindult a Fradi-henger, a közönség pedig pazar gólokat láthatott. Lipcsei gyönyörű csavarása után például a felső lécről vágódott a gólvonal mögé a labda, majd a meccsrekorder meglőtte harmadik gólját is, aztán a végig nagyon agilis és aktív Schultz Levente is betalált.

A meccs legemlékezetesebb megmozdulása azonban minden kétséget kizáróan Horváth Ferenc nevéhez fűződik. Ebedli beadása után ugyanis olyan skorpiógólt lőtt, amilyet csak a videómegosztókon lát a hétköznapi halandó. „Egy pillanatnyi ötlet volt. Mondtam is Ebedli Zolinak utána, hogy húsz éve vártam egy ilyen beadásra", mondta tréfálkozva a hivatalos vacsorát követően a Szatmár.ro-nak Horváth. „Edzéseken néha gyakoroltam, de meccsen még soha", tette hozzá.

Ekkor már a nézők találgatták, miként lesz ebből a gálameccseken megszokott döntetlen, amikor Mátyus büntetőt érően buktatta Szenest, Paul Levente pedig szépített. Néhány perccel később a születésnapos Fabian csökkentette kettőre a hazaiak hátrányát. Több gól azonban már nem esett, így a Ferencváros 5-3-ra verte az Olimpia öregfiúk-csapatát.

„Mennyi is volt az eredmény pontosan", kérdezték sokan a meccs után, miközben megrohanták az egykori bálványokat - hisz nem az eredmény volt végül is a lényeg, hanem az élmény. Ezt pedig tetőzte, hogy a fiúk - Nyilasi, Dragóner, Mátyus, Détári, Schultz - szorgalmasan osztogatták az autogramokat, álltak be a fényképezőgépek elé. A legnagyobb őrület Lipcsei körül alakult ki, aki akkor is bőszen osztogatta névjegyét, mikor már az egyik stábtag kétségbeesetten szólította: „Peti, gyere már! Meg fogsz fázni!"

A PMN támogatói:

Kiemelt támogatók: Szatmárnémeti Városi Tanács, Szatmár Megyei Tanács, Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alap, Communitas Alapítvány.

Aranyfokozatú támogatók: Tarr Beton, Babytrend, Barta Ati, Autonet, No Pardon Pub.

Ezüstfokozatú támogatók: Farmacenter, CBA, Nyírbátori Sárkányfürdő, Silcomprest, Fery's Invest, Metamob, Kreativ, Inovativ, Kauftherm, Solarex, Secondtex, 2X2 Club, Panatek, Salvator, Transpink, Mindig Friss, Clinica Korall, A24



Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: