2014-04-09 21:15:48• hírek • Szatmar.ro

Sisakgyárban a szamoskrassói gyerekek

Tartalmas napon vannak túl a  szamoskrassói „Bem József" Általános Iskola diákjai. Az „Iskola másként" hét keretén belül gyár- és múzeumlátogatáson vettek részt  a keddi nap folyamán.

Elsőként az ipari parkba látogattak ki a gyerekek kisérőtanáraikkal - Kallós Zoltán igazgatóval, Józsa Jázminka és Man Gabriella tanárnőkkel -, ahol betekintést nyerhettek a Casco- sisakkészítő gyár mindennapjaiba. A kedves fogadtatás után bemutatták a gyerekeknek a sisak készítés fázisait. Betekintést nyerhettek  a különböző munkafolyamatokba. Megtudhatták, hogy a sisak alkatrészeit többnyire a gyárban állítják elő, illetve a félkész termékeket különböző technikákkal, kézimunkával tökéletesítik. A gyerekek érdeklődéssel hallgatták az  elmondott tájékoztatást, kérdéseket tettek fel, amire a vendéglátók kézséggel válaszoltak is.

A nap jó hangulatban folytatódott tovább. A következő állomás a Szatmár Megyei Múzeum volt, ahol az intézmény restaurátorai várták a gyermekeket a nyílt nap alkalmával. A különféle laborokban a diákok elsőként megismerkedhettek a textilrestaurátorok munkájával, annak szépségével és nehézségeivel. Híres emberek ruhái, személyes dolgai fordulnak meg a kezük között, ami élmény számukra is, kutatásokra serkentik és érdekes felfedezéseket tesznek a tárgyakkal kapcsolatosan. Érdekes információkat rejtenek az anyagok az utókor számára az adott korról is.

A kerámiarestaurátor több mint 4000 éves leletet mutatott be, és betekintést nyerhettek a gyerekek a laborban használt munkaeszközök közé is. Utolsóként megismerkedhettek a diákok a farestaurálás rejtelmeivel, megtudva például, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia címerén másfél éven keresztül dolgozott a restaurátor. Emlékezetes marad számukra az is, hogy megtekinthették Ady Endre restaurált falióráját is.

A tartalmas nap befejezéseként pizza mellett pihentek meg a diákok és tanárok egyaránt, erőt gyűjtve a következő napok programjaihoz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: