2018-11-03 08:39:20• hírek • Szatmár.ro

Sírgyalázás és vandalizmus a Híd melletti temetőben: vajon mekkora az okozott kár?

A Szatmári Római Katolikus Püspökség közleménye a Híd melletti temetőben történt rongálással kapcsolatban:

A Szatmári Római Katolikus Püspökség sajnálattal vette tudomásul, hogy a Híd melletti temetőben, november 2-áról (Halottak napjáról) 3-ára virradó éjjelen sírrongálás történt.

 

A temető adminisztrátorát éjjel 1 órakor hívta telefonon a rendőrség és kérte a helyszínen való megjelenését, hiszen telefonos bejelentést kapott a rendőrség a rongálásról. A temető adminisztrátora rövid időn belül megjelent és segítette a rendőrség munkáját az esetlegesen még bent levő tettesek megkeresésében. Sajnos, akkor már nem találták őket a temető területén. Szombaton reggel nyolc órakor a rendőrség visszaérkezett és megkezte a nyomrögzítést – a sírokon és fejfákon látható sárga festék a rendőrség nyomrögzítési eljárása során került az építményekre és tárgyakra.

 

A vizsgálatok során megállapították, ismeretlen tettesek 51 fejfát borítottak le. A borogatások során két sír fedele is komolyabban megsérült. Az érintett fejfák hetven százaléka visszaállítható, ezek kisebb horzsolásokat szenvedtek. Harminc százalékuk esetében azonban a kereszt vagy a fejfa cseréréjére lesz szükség. A sírok rongálásában, az elkövetők nem válogattak, az elhunytak nemzeti hovatartozásától és vallásától függetlenül döntötték a fejfákat.

 

A rendőrség tehát már megkezdte a nyomozást a sírok rongálása ügyében és igyekeznek mindent megtenni a tettesek kézre kerítésében és felelősségre vonásában.

 

Régebbi információk:

 

A híd lába mellett található katolikus temetőben szombat reggelre nagyon szomorú volt a látvány. Ismeretlen személyek sírok tucatjait gyalázták meg. A sírköveket ledöntötték, tönkretéve ezzel a drágán megépített nyughelyeket.

 

A sajnálatos történtek után, a mostani állapotról készített videót és képgalériát a Szatmár.ro Facebook csoportjában tekintheti meg. Kattintson a következő hivatkozásra a videó és a galéria megtekintéséhez: Belépés az Exkluziv - Szatmár.ro csoportjába 

 

 

A helyszíni vizsgálódás után kiderült, hogy 51 ötven sírt tettek tönkre a vandálok. Nem volt elég a sírkövek ledöntögetése, azokat össze is törték. Az a tény, hogy a nehéz kő- és beton táblákat volt erejük a talapzatról leerőltetni, és bezúzni, jó fizikai erőnlétre enged következtetni. A tönkre tett sírok nagy száma pedig arra, hogy ez csoportos akció lehetett. 

 

FRISS, HIVATALOS INFORMÁCIÓ szerint a Szatmár Megyei Rendőrkapitányság éjjel 1 óra körül a helyszínre sietett, mert bejelentés érkezett a 112-es számra. A szóvivő elmondása alapján összesen 51 sírt gyaláztak meg és festettek össze festékszóróval. A tettesek ismeretlen elkövetők, akik ellen nyomozást indítottak. Folyamatosan keresik a személyeket - jelentette közleményében Paula Gabor, a Szatmár Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az Agerpres oldalnak.

 

 

Mivel éjjeli őr nincs, és a bejutás sincs túlságosan megnehezítve, ezért ilyesmi bármikor megtörténhet. Ilyan nagy volumenű rongálásra eddig azonban példa nem volt.

 

 

A temető látogatói és a legnépszerűbb közösségi oldal felhasználói egyöntetű sajnálatukat és felháborodásukat fejezik ki az ügy iránt. Megválaszolatlan kérdések özönlenek azzal kapcsolatban, hogy mit lehetne tenni, mit kellene tenni a hasonló szörnyűségek megelőzéséért. A szerettek emlékének meggyalázásán túl az okozott anyagi kár sem kevés. Akad olyan síremlék, melyet lemosni és visszaállítani már nem is érdemes.

 

FRISS INFORMÁCIÓ: Felkerestünk egy sírköves szakembert, aki a híroldalnak elmondta, hogy milyen nagy kárt is okoztak a vandálok. Az összetört síremlék helyreállítására, hogy az eredeti formájában és díszében állhasson, nincs lehetőség. Ami egyszer ketté- vagy darabokra tört, ugyan olyan soha nem lesz. Ezek helyére újat érdemes csináltatni. Egy betonból készült sima, normál méretű sírkő két személy feliratozásával, a szakértő elmondása alapján, 1600-1700 lej. Ha mást szeretnének: 2500 lejtől kezdődik a márványból és a gránitból készülő "fejfa", plusz 100-200 lejbe kerül két szeretett személy feliratozása. A betonból készült megrongált, bezúzott sír fedlap helyreállítása ugyan úgy értelmetlen, nem tartós. Egy új fedlap készíttetése 500 lej körül mozog. 

 

A hivatalos fejleményekkel folyamatosan érkezünk!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: