2012-05-14 17:36:45• hírek • Szatmár.ro

Sípálya Lunaforráson: a munkálatok utolsó nagy szakaszának kezdtek neki

A leendő sípálya tövében írta alá Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács elnöke a sífelvonó és a sípálya megépítésére, az áramhálózat kiépítésére és egy nyolc kilométeres útszakasz megépítésére szóló rendeletet. Ha nem akadnak komolyabb technikai problémák, idén télen már síelhetünk a Luna-i sípályán.

A sípálya kiépítésének terve először 1982-ben merült fel, azóta több megkezdett és abbahagyott próbálkozás volt, mígnem négy évvel ezelőtt Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács elnökeként a kezébe vette az irányítást, s ennek eredményeképpen hétfőn ki is adták a megbízásokat a sípálya létrehozásának utolsó nagy munkálataira.

Csehi a sajtó jelenlétében írta alá a megbízást a sífelvonó megépítésére és üzembe helyezésére, a sípálya kialakítására illetve az elektromos hálózat kiépítésére, valamint annak a 8,4 kilométeres útszakasznak a megépítésére, amely Avasfelsőfalu határától a sífelvonóig vezet majd. A lunaforrási turisztikai komplexum 51 százalékban a Szatmár Megyei Tanács fennhatósága alá tartozik majd, 49 százalékban pedig az Avasfelsőfalui Helyi Tanács tulajdona lesz.

A sífelvonó a tengerszint fölötti 600 méter körül lesz, innen szállítja majd fel a téli sport szerelmeseit az 1200 méteres Pietroasa - Köves - csúcsra. A felvonó 1900 méteren keresztül viszi majd felfelé a síelőket a "bázistól", a pálya teljes hossza pedig 2100 méter lesz, több nehézségi fokozattal. A sífelvonó alkatrészei jó ideje Avasfelsőfaluban várnak arra, hogy felhasználják őket, a jelen állás szerint pedig augusztusban már használatra kész lesz ez a fajta közlekedési lehetőség. Csehi Árpád a Szatmár.ro-nak elmondta: a városból a nagy és nehéz fém-alkatrészek szállítása nem lesz egyszerű, ezeket helikopterrel juttatják majd el Lunaforrásra, a felhasználási helyre.

A munkálatok során a föld alatti járatokon keresztül vezetik az áramot a "hegyre", emiatt nem aszfaltozták le eddig a 8,4 kilométeres szakaszt. A kanalizálás már egy ideje elkészült, hidakat viszont építettek és a domboldalakat, patakpartokat megerősítették. Miután a föld alatti vezetékek készen állnak a használatra, következhet az aszfaltozás is - mondta Csehi.

A sípálya kialakítása mellett hónapokon belül üzembe helyezik a hóágyúkat is, amelyek a műhó adagolásával akár két hónappal is kitolják a síszezont a Köves-csúcson. Utóbbi munkálatokat ebben a feladatkörben nemzetközileg ismert és elismert Leitner cég romániai leányvállalata végzi - az ő nevük garancia lehet a minőségre. Csehitől azt is megtudtuk: a leányvállalat is nagy tapasztalattal rendelkezik a sípályák építésében, Románia pályáinak 80 százalékát ők építették.

Lunaforrás nyáron is kitűnő kirándulóhely

A Lunaforrási turisztikai komplexum amellett, hogy jóval megnöveli a környék turisztikai potenciálját, Bura Nicolae, Avasfelsőfalu jelenlegi polgármesterének a számításai szerint legalább 700 munkahelyet is teremt. Bura nem csak Szatmár megyei síelőkre számít akár már idén télen, hanem ukrajnai és magyarországi turistákat is ide szeretne csábítani.
Ráadásul a közelben felszínre törő ásványvízzel is lenne mit kezdeni, akár palackozni is lehetne, ahogy ezt néhány évtizede már megtették.

Csehi a Szatmár.ro-nak elmondta: a sípálya ugyan legfeljebb évi öt hónapig lesz használatban, a turisztikai komplexum a többi hónapban sem lesz elhagyatott: nagyon jó kirándulóhely, gyalogtúrázásra alkalmas, így a környék kiépülésével nyáron is lesz mozgás Lunaforráson. A nyáron Szatmár megyébe érkezők emellett használhatják majd az épülő határon is áthaladó kerékpáros utakat, termálvízben kényeztethetik magukat, végigjárhatják a pálinka vagy a bor útját, megismerkedhetnek a megye különböző részeinek gasztronómiai különlegességeivel, hogy csak néhányat soroljunk fel a lehetőségekből.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: