2008-08-18 17:29:26• hírek • Czinzel László

Sínen van a Károlyi Kastély és az Erdődi vár rehabilitációja

A megpályázott 5,2 millió eurónál is többe kerülhet a két műemlék-épület felújítása.

Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács elnöke hétfőn irodájában fogadta Kovács Jenőt, Nagykároly polgármesterét és Ovidiu Duma erdődi polgármestert.

A találkozón, amelynek témája a nagykárolyi Károlyi-kastély és az Erdődi Vár felújítását célzó közös projekt kérdése volt, jelen volt Radu Bud, Szatmár megye prefektusa, Pataki Csaba alprefektus, Valentin Macec és Adrian Stef megyei tanácsi alelnökök valamint a tervező cég részéről Szabó Bálint.

A mintegy 5,2 millió eurós összköltségvetésű projekt előkészítése kapcsán Csehi Árpád Szabolcs elnök már a múlt héten megkezdte a két érintett önkormányzat közötti közvetítést, jelezve, hogy az Észak-Nyugati Régió Fejlesztési Ügynökségétől kapott jelzések szerint egy megfelelően elkészített dokumentációval szinte biztosra vehető a finanszírozás megszerzése. Csehi a mai találkozón is azt szorgalmazta, hogy a projekt leadásának határidejének betartása kulcsfontosságú, és lényeges, hogy a fenti információk tükrében augusztus 29-ig minden szükséges dokumentációt elkészítsenek az érintett felek. A tegnapi megbeszélésen elhangzott az is, hogy a Károlyi-kastély, illetve az Erdődi Vár teljes rehabilitációjához az 5,2 millió eurónál nagyobb összegekre van szükség.

Radu Bud prefektus és Pataki Csaba alprefektus jelezték, hogy ismereteik szerint a teljes felújítást előrevetítő hatástanulmány és a műszaki dokumentáció elkészítésének finanszírozása biztosított, így a most megpályázott 5,2 millió euró mellé a szükséges összegek más finanszírozási forrásból előteremthetők. Csehi Árpád véleménye szerint elsődleges fontossággal bír, hogy a most megpályázott összegből funkcionálissá lehet-e tenni mindkét műemléket.

Mind az érintett önkormányzati vezetők, mind pedig a tervező cég egyöntetű véleménye szerint ez elérhető, így hamarosan már látványos változások történnek mindkét helyszínen. A mai tárgyaláson részt vevő felek megegyeztek abban is, hogy legkésőbb jövő héten minden szükséges, a projekthez tartozó dokumentumot az érintett önkormányzatok helyi tanácsa elé terjesztenek majd. Ezen belül is a Nagykároly és Erdőd települések közötti, erre a projektre vonatkozó partnerségi szerződéséről szóló határozattervezetet valószínűleg jövő hét folyamán a két helyi tanács közös, ünnepi, rendkívüli tanácsülésén fogadják majd el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: