2009-03-26 14:14:41• hírek • MTI

Simonyi elindult második űrutazására

A Szojuz TMA-14 űrhajó, fedélzetén a magyar származású amerikai űrturistával, Charles Simonyival, csütörtökön, közép-európai idő szerint 12.49-kor elindult a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Az expedíció parancsnoka Gennagyij Padalka orosz űrhajós, fedélzeti mérnöke Michael Barratt amerikai űrhajós, orvos.
A Szojuz TMA-14 a tervek szerint szombaton délután csatlakozik az űrállomáshoz. Két órán át tart a nyomás kiegyenlítése, a légmentesség ellenőrzése, azután kinyitják az átjárót.

Az expedíció tagjai a tavaly október óta az űrállomáson dolgozó Jurij Loncsakov orosz és Michael Fincke amerikai űrhajóst váltják, s a tervek szerint Simonyi velük együtt, április 7-én tér vissza a Földre, míg Padalka és Barratt, továbbá a Discoveryn érkezett japán kollégájuk fél évet tölt az állomáson. Májusban csatlakozik hozzájuk további három űrhajós - ők hatan alkotják majd a Nemzetközi Űrállomás első teljes létszámú legénységét.
sor került.

A létszám növelése azért szükséges, mert az eddigi három űrhajósnak szinte minden idejét igénybe vette az űrállomás működtetése, s csak kevés idő maradt a tudományos kísérletekre. Ez azonban egyben azzal is jár, hogy egy ideig több űrturista nem mehet az állomásra, bár az orosz űrügynökség nem zárja ki a turistaprogram későbbi felújításának lehetőségét.

A mostani expedíció tagjai a tervek szerint kétszer lépnek ki a világűrbe, két Progressz teherűrhajót, ugyancsak két, ember által irányított űrhajót fogadnak, továbbá fogadják az első japán teherűrhajót is. Mindezen közben 43 orosz tudományos kísérletet kell elvégezniük.  

Simonyi legfontosabb kísérlete a Magyar Űrkutatási Iroda által szervezett és a KFKI Atomenergia Kutatóintézet, valamint a moszkvai Orvosbiológiai Kutatóintézet számára végrehajtandó "Simonyi-Pille-2" lesz. Ennek során Simonyi új sugárdózis-mérőket visz a 2003 óta az ISS Zvezda moduljában lévő Pille műszer kiolvasó készülékéhez.    

Ezen kívül folytatja a 2007-ben megkezdett dózisméréseit, újrakalibrálja a Pille-műszert, és első ízben méri az őt érő sugárzást a felbocsátás pillanatától kezdve. A mérés segít meghatározni az űrhajósokat és az űrállomást terhelő sugárdózis nagyságát, aminek a hosszú időtartamú űrrepüléseknél van különösen nagy jelentősége.

Simonyi igyekszik felkutatni azt az amerikaiak számára épített "NASA-Pille" készüléket is, amely 2001-ben került az űrállomásra. A Simony-Pille-2 kísérlet mellett a NASA amerikai űrhivatal és az ESA Európai Űrügynökség földfotózási és orvosi, biológiai kísérleteit is elvégzi majd.

Charles Simonyi és utastársai

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: