2016-11-13 10:48:24• hírek • MTI

A magyarok szórakoztatni, az andorraiak kihúzni akarnak

A magyar labdarúgó-válogatott vasárnap Andorrát fogadja a 2018-as, oroszországi világbajnokság európai selejtezősorozatának negyedik fordulójában, s mindenképpen be kell gyűjtenie a három pontot, hogy csoportjában versenyben maradjon a továbbjutó helyekért.

Bernd Storck szövetségi kapitány harmadik helyen álló együttesének azért is van égető szüksége a győzelemre a pont nélküli, sereghajtó miniállam csapata ellen, mert a papírforma szerint legfőbb riválisai, a százszázalékos teljesítménnyel éllovas svájciak és az Európa-bajnok portugálok sem hibáznak majd, elvégre mindkettő hazai pályán fogad egy gyengébb ellenfelet.

A nyári kontinenstornán a magyarokhoz hasonlóan nyolcaddöntős svájciak a néhány meglepetést már okozó, a magyarok mögött csak rosszabb gólkülönbségével negyedik feröeri válogatottat látják vendégül, míg a portugálok azzal a Lettországgal találkoznak, amely eddigi három meccsén egyetlen sovány, egygólos sikert könyvelhetett el Andorra ellen. A svájciak öt, a portugálok két ponttal előzik meg a magyarokat.

Storck szerint a magyar labdarúgó-válogatott alaposan felkészült és örömet akar szerezni szurkolóinak vasárnap az Andorra elleni világbajnoki selejtezőmérkőzésen. "Gera Zoltán kisebb sérüléssel bajlódik, az ő játéka kérdéses, talán a mai gyakorlás után kiderül, tudja-e vállalni a szereplést" - mondta a telki edzőközpontban tartott szombati sajtótájékoztatón a német szakvezető, aki az MTI kérdésére kifejtette, noha ezúttal több fiatal játékos is a keretben van, ők elsősorban kedden, a svédek elleni barátságos mérkőzésen juthatnak szóhoz, Andorrával szemben az alapcsapatát küldi pályára.

Storck szót ejtett az elmúlt napok esős időjárásáról is, szerinte nem lesz felázott a pálya, mert a Groupama Aréna sok vizet elbír, ugyanakkor nedves talajon gyorsabb a labda, így játékosainak többet kell majd mozogniuk.

Gyurcsó Ádám úgy vélte, a pireneusi miniállam együttese védekezni jött Budapestre, a hátsó alakzatát többek között úgy lehetne megbontani, hogy jól használják majd a széleket. A lengyel Pogon Szczecin szélsője eredményes és hatékony támadó játékot vár a magyar válogatottól.

Korhut Mihály, az izraeli Hapoel Beer Sheva védője több gólos sikerben reménykedik, de tippelni nem akart.

"Minél tovább ki kellene tartanunk, ahogy azt az előző fordulóban Svájc ellen tettük" - mondta szombati sajtótájékoztatóján Koldo Álvarez andorrai szövetségi kapitány arra utalva, hogy októberben az Eb-nyolcaddöntős rivális meglehetősen nehezen, csak 2-1-re nyert ellenük. "A távlati cél pedig, hogy minél versenyképesebbé váljon a csapatunk" - tette hozzá.

A szakvezető úgy vélekedett, hogy rendkívül erős másfél évet tud maga mögött a magyar csapat, amely nagyon jó támadó játékra képes. Kiemelte a középpályán Nagy Ádámot és Gera Zoltánt, noha utóbbi játéka egy kisebb sérülés miatt még bizonytalan. Megjegyezte, a két szélső védő, Fiola Attila és Korhut Mihály is gyakran besegít a támadásba, de szerinte számukra a csatárok jelentik a legnagyobb veszélyt, akár Szalai Ádámról, Böde Dánielről, vagy Priskin Tamásról van szó.

"A csapatkapitány, Ildefons Lima két sárga lapja miatt nem játszhat, ami különösen fájó nekünk, mert amúgy is kicsi a keretünk, ráadásul ő rendkívül tapasztalt" - mondta Álvarez eltiltott játékosáról, aki több mint százszor szerepelt a nemzeti együttesben. A magyaroknál Kádár Tamás nem léphet pályára hasonló ok miatt.

Éppen vasárnap lesz a huszadik évfordulója, hogy az andorrai csapat lejátszotta első válogatott mérkőzését. A 138 hivatalos találkozójából mindössze hármat nyert meg, legutóbb 2004 októberében sikerült ez a bravúr a Macedónia elleni vb-selejtezőn, amely az egyetlen tétmérkőzésen aratott sikere. A pireneusi miniállam együttesének azóta 85 meccsen nem sikerült győznie.

Harmadszor találkozik vasárnapi riválisával, Andorrával a magyar labdarúgó-válogatott, amely az első két mérkőzést megnyerte. Alig több mint négy éve a világbajnoki selejtezősorozat nyitányán Juhász Roland, Gera Zoltán, Szalai Ádám, Priskin Tamás és Koman Vladimir góljával 5-0-ra nyert az akkor Egervári Sándor által irányított nemzeti együttes, majd egy esztendővel később a sorozat zárásakor - Csábi József egyetlen szövetségi kapitányi meccsén - kétgólos siker született Nikolics Nemanja találatával és egy öngóllal.

Az európai selejtezősorozat kilenc csoportjából az első helyezettek jutnak ki a vb-re, míg a nyolc legjobb második helyezett pótselejtezős párharcban dönt a további négy résztvevő kilétéről.

A magyar válogatott várható kezdőcsapata az MTI szerint: Gulácsi Péter - Fiola Attila, Lang Ádám, Guzmics Richárd, Korhut Mihály - Nagy Ádám, Elek Ákos - Gyurcsó Ádám, Kleinheisler László, Dzsudzsák Balázs - Szalai Ádám

Európai vb-selejtezők, B csoport, 4. forduló:
Magyarország-Andorra, Groupama Aréna 19.00
Svájc - Feröer-szigetek, Luzern 19.00
Portugália-Lettország, Faro 21.45

A csoport állása:
1. Svájc            3  3  -  -   7-3  9 pont
2. Portugália       3  2  -  1  12-2  6
3. Magyarország     3  1  1  1   4-3  4
4. Feröer-szigetek  3  1  1  1   2-6  4
5. Lettország       3  1  -  2   1-4  3
6. Andorra 3 -  -  3   1-9  0

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: